Srbija usklađena sa sankcijama EU Belorusiji zbog napada na Ukrajinu

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je EU u aprilu uvela Belorusiji zbog umešanosti Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, proizlazi iz dokumenta objavljenog na internet sajtu Evropskog saveta

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Belorusiji zbog umešanosti Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, proizlazi iz dokumenta objavljenog na internet sajtu Evropskog saveta.

Savet je 8. aprila usvojio dodatne sektorske mere usmerene na beloruski finansijski i drumski sektor kao odgovor na umešanost Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu. U tekstu odluke se, između ostalog, navodi da je ruska vojna operacija u Ukrajini vršena i sa teritorije Belorusije.

U saopštenju na sajtu Evropskog saveta 22. aprila navodi se da su se, između ostalih, Srbija, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina usaglasile sa odlukom o sankcijama.

Srbija se u martu takođe uskladila sa produženim evropskim sankcijama protiv bivših ukrajinskih politiSrbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Belorusiji zbog umešanosti Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, proizlazi iz dokumenta objavljenog na internet sajtu Evropskog saveta.čara zbog zloupotrebe državnih fondova, a među sankcionisanim licima je i bivši predsednik te zemlje Viktor Janukovič.

Ovo je bio prvi put da se Srbija usklađuje sa sankcijama oko Ukrajine, doduše koje nisu direktno povezane sa ruskom agresijom na ovu zemlju koja je započeta 24. februara.

Srbija je do sada u Ujedinjenim nacijama podržala tri rezolucije koje su u vezi sa ratom u Ukrajini – rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata, kao i isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao 26. aprila da će Srbija nastaviti svojim evropskim putem, uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom. Fotografija: 22. mart 2022. Ipak, zvaničnici Srbije odbijaju mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Srbija je 2021. podržala Odluku Saveta Evropske unije o pooštravanju kaznenih mera Belorusiji uvođenjem zabrane letenja svim beloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU.

EU je tada pooštrila sankcije nakon što su beloruske vlasti primorale avion irskog prevoznika da sleti u Minsk i potom na aerodromu uhapsile istaknutog opozicionog aktivistu Romana Protaševiča i njegovu devojku.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 20. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u