Orban: Srbija i Mađarska su bezbedne kad je reč o gasu i hrani

„Mi imamo 10 miliona ljudi, a ako dobro gazdujemo možemo nahraniti 20 miliona. Zato nam ne odgovara uvođenje sankcija Rusiji, što je ravno atomskoj bombi, i dovelo bi do toga da ne možemo da nahranimo naš narod”

Mađarski premijer se zahvalio na srdačnom dočeku, i rekao je da bi u normalnim okolnostima on i predsednik Vučić sada bili na „medenom mesecu”, pošto su obojica pobedili na izborima.

– Trebali smo da se opustimo i da se bezbrižno odmaramo. Ali, vidite da imamo galopirajuću inflaciju, rast cena, na mnogim mestima u svetu izbija glad, i imamo ratni sukob u Ukrajini. Međutim, dobra je vest da na osnovu prethodnih razgovora sa predsednikom Vučićem Mađarska može da računa na Srbiju – istakao je Orban.

Mađarski premijer dodaje da su obe zemlje poljoprivredno jake i da imaju velike rezerve, i da možemo da računamo jedni na druge.

– Naše dve zemlje su bezbedne, bilo da se radi o gasu ili hrani. Dragi naši domaćini, vidim da je Srbija spremna i za zimu. Imaćemo tešku zimu, težu nego što mnogi misle. Vidim da ste na dobrom putu, isto kao i Mađarska – kazao je on.

Orban je poručio Vučiću da je Srbiji teško zato što nije članica EU, dok je Mađarskoj teško zato što jeste.

– Ali, bilo šta da se dogodi naše dve zemlje mogu da računaju jedna na drugu, i mi ćemo se truditi da usaglasimo naše stavove i bilateralno i multilateralno. Naša ekonomska saradnja je jača nego što je ikada bila, i mi dočekujemo srpske trgovce i investitore u Mađarskoj – istakao je mađarski premijer.

On kaže da je odluka da se iz grčkih luka obezbedi transportna linija prema centralnoj Evropi dobra, što se vidi sada tokom sukoba u Ukrajini.

– Kažu nam da su naše ideje dubiozne, a onda se ispostavi da smo na kraju u pravu. Ja sam listao stare istorijske knjige, i video sam da je 1923. ovde u Novom Sadu živeo Đula Hajoš, koji je bio direktor jednog pogona za proizvodnju užadi, i sve je uradio da ovaj sajam iz lokalnog vašara postane međunarodna izložba. Drago nam je što smo doprineli da ovaj sajam postane značajna manifestacija – kazao je premijer Mađarske.

Orban kaže da sve interesuje da li će biti dovoljno goriva i kolike će biti cene

– Naši heroji 2021. su bili lekari, a mislim da će ove i naredne godine heroji biti naši poljoprivrednici, koji treba da rade u veoma teškim okolnostima, koje se stalno menjaju. Od vas zavisi da li ćemo imati hleba na stolu i da li će biti gladi. Verujem da je i Srbima i Mađarima važno da svako dobiju svoj komad hleba, jer ako to ne uspemo mase ljudi će krenuti prema Evropi, i to ne samo zbog boljeg života, već da bi preživeli. Pa će dosadašnje migracije biti priča za malu decu, i pregaziće i Srbiju i Mađarsku – kazao je on.

Mađarski premijer dodaje da Mađarska ne pristaje na odluke koje se donose u Briselu, koje su ekonomski neprihvatljive, i koje bi dovele do povećanja cena u Mađarskoj, što bi onemogućilo da se iskoristi kompletan ekonomski kapacitet.

– Mi imamo 10 miliona ljudi, a ako dobro gazdujemo možemo nahraditi 20 miliona. Zato nam ne odgovara uvođenje sankcija Rusiji, što je ravno atomskoj bombi, i dovelo bi do toga da ne možemo da nahranimo naš narod.

 

Izvor Večernje novosti, 21. maj 2022.

 

Vučić se zahvalio Orbanu: Neka živi prijateljstvo između Srbije i Mađarske!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu zahvaljujući kojem je, kako je rekao, između Mađarske i Srbije izgrađen odnos pun obostranog poverenja i poštovanja.

– Veliko hvala velikom prijatelju Srbije Viktoru Orbanu koji se nikada nije sklanjao, koji je pomagao i štitio našu zemlju, zahvaljujući kojem je između Mađarske i Srbije izgrađen odnos pun obostranog poverenja i poštovanja – naveo je Vučić u video snimku objavljenom na Instagram nalogu @buducnostsrbijeav.

Predsednik Srbije je rekao da „rezultati uvek govore više od reči, bilo da su one velike ili male”.

– Nastavićemo da gradimo naše partnerske odnose i zajednički prebrodimo sve probleme i poteškoće.

Vučić je izrazio uverenje da ćemo u narednom periodu „uspeti da ostvarimo još veću i uspešniju saradnju između naših zemalja”.

– Neka živi prijateljstvo između Srbije i Mađarske – kazao je Vučić u snimku o poseti Orbana 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji je otvorio danas sa predsednikom Srbije.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 21. maj 2022.

 

Naslovna fotografija: Wang Wei/Xinhua News

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u