P. Vasiljević: U redu je Jakša, pobedio si

Obrazlažući tezu da Beograd više pritiska Moskva nego SAD i EU, Jakša je ispalio toliko utemeljene činjenice“ da će svaka rasprava na tu temu u budućnosti postati izlišna

Svakakvih smo se „dokaza“ naslušali u domaćoj javnosti o tome da Srbiju u stvari pritiska i ucenjuje Rusija, a ne Zapad, ali smo danas dobili apsolutnog „pobednika“.

Na nacionalnoj frekvenciji, u jednom od jutarnjih programa, taj vrhunac „utemeljene argumentacije“ dostigao je novinar Jakša Šćekić, bivši dopisnih zapadnih informativnih agencija u Srbiji.

Obrazlažući ingenioznu tezu koju je lansirao, da Beograd više pritiska Moskva nego Amerika i Evropska unija, Jakša je ispalio „nepomerljive“ adute i toliko utemeljene „činjenice“, da će svaka rasprava na tu temu u budućnosti postati izlišna.

Da predstavimo ta briljantna Šćekićeva zapažanja koja će ostati „uklesana u kamenu“ za sve naredne polemike na istu temu.

Jakše najpre kaže da za razliku od Zapada, koji očekuje od Srbije da učini „to, to, i to“, ali nemaju ništa protiv da Beograd izabere drugi put, Rusija ima sasvim drugi – „agresivni pristup“.

Nekadašnji dopisnik zapadnih agencija potom dodaje da Moskva to radi „kapilarno“, a na konkretno pitanje voditelja emisije kako to vidi, Šćekić konačno izbacuje „tešku artiljeriju“ argumenata pred kojom i najveći rusofil u Srbiji može samo da zanemi i pogne glavu:

Jakša ovako odgovara na postavljeno pitanje:

„To se vidi na programu jedne nacionalne televizije svako veče u osam sati i ja sam zapanjen gde oni nalaze tu sve te proputinovske likove… Zatim, pratim šta Marija Zaharova govori. I pratim Sputnjik na Telegram kanalu i to je propaganda par ekselans. Pojedini njuz kanali u ovoj zemlji ne mogu da budu na svim platformama, a Sputnjik može, to neko mora da mi objasni zašto i zbog čega“.

Možda ste šokirani polemičkom snagom postojanih dokaza i zacementiranih premisa na osnovu kojih se može nesumnjivo izvesti zaključak da Rusija više ucenjuje od Zapada, ali ste dobro pročitali Jakšine reči koje smo verno preneli.

Da sažmemo još jednom ove Šćekićeve „univerzalne istine“ kojima se, realno, malo šta ima dodati.

Po njemu, Rusija više pritiska Srbiju od Zapada jer on to vidi na – jednoj emisiji na televiziji, u izjavama Zaharove i u činjenici da postoji telegram kanal Sputnjika koji radi na „svim platformama“ za razliku od Zapadnih medija (mada još nikome nije poznato da je nekom Zapadnom mediju zabranjeno da se vidi na nekoj platformi u Srbiji, ali ćemo morati Šćekiću da verujemo) .

Jakša je sve rekao. Gasite platforme, imamo pobednika!

Od pritisaka Zapada da se odreknemo Kosova, da pristanemo na unitarizaciju Srpske i da uvedemo sankcije Rusiji, mnogo je jača jedna emisija, izjave portparolke ministarstva inostranih poslova Ruske federacije (samo Jakša zna koje izjave) i objave Sputnjika na Telegramu.

Od svakodnevnih diplomatskih ofanziva na Beograd da okrene leđa Rusiji jer će u suprotnom trpeti i ekonomske posledice, a o čemu otvoreno svedoče i najviši zvaničnici Srbije, snažnije je to što se Sputnjik vidi na, kako Jakša reče, „svim platformama“. Što je činjenica koju Šćekiću neko, verovatno odozgo, „mora da objasni“.

Eh, šta bi Sputnjik tek radio da nam nevidljivi zapadni neprijatelji nisu sajt svakodnevno ometali, gasili i nasilno ućutkivali, da nam nisu potpuno ukinuli Jutjub kanal, da nam nisu gotovo do kraja ograničili Fejsbuk nalog i obeležili i sputali Tviter kanal, da smo vidljiviji na Guglu…

Kako bi se tek onda, pored nas takvih čule te vojske prozapadnih analitičara, televizija, portala koje od 00-24 kao da imaju isključivo jedan zadatak i cilj koji po Šćekiću nije propagandan već legitiman: da se Rusija potpuno ocrni i omrzne i da joj Srbija uvede sankcije.

Šta nam sad uopšte preostaje kad se suočimo sa ovakvom gromadom argumenata, osim da prosto i dobrovoljno – kapituliramo.

U redu je Jakša, pobedio si!

 

Autor: Predrag Vasiljević

 

Izvor Sputnjik, 22. maj 2022. 

 

Foto: Snimak ekrana/N1

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u