Patrijarh Porfirije: Sabor SPC jednoglasno podržao autokefalnost MPC

Patrijarh srpski Porfirije je rekao da je Sveti arhijerejski sabor SPC jednoglasno odgovorio na zahtev MPC i da Sabor blagosilja i odobrava zahtev za autokefalnost

Patrijarh Porfirije dao blagoslov za autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Patrijarh srpski Porfirije je u Skoplju rekao da Srpska pravoslavna crkva blagosilja zahtev Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije za autokefalnost.

Patrijarh srpski Porfirije je rekao da je Sveti arhijerejski sabor SPC jednoglasno odgovorio na zahtev MPC i da Sabor blagosilja i odobrava zahtev za autokefalnost.

„Istovremeno, Sabor je odlučio da se zajedno i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom razrade svi tehnički detalji i potom sledi svečano iznošenje zahteva“, rekao je patrijarh Porfirije na zajedničkoj liturgiji sa MPC u Skoplju, prenosi portal Telma.

Tada će sve pravoslavne crkve biti obaveštene po kanonskom redu i biće pozvane da priznaju autokefalni status MPC-OA.

„Sigurni smo da će sve ostale pomesne pravoslavne crkve rado prihvatiti autokefalnost“, rekao je Porfirije u hramu u Skoplju.

Pre pet dana služili su zajedničku arhijerejsku liturgiju pomirenja u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu. U Sabornom hramu u Skoplju, pored velikog broja vernika, prisustvovali su i predstavnici Katoličke crkve, veliki broj monaha i vernika iz drugih gradova.

Skopski portal Telma piše da je važno što je ovo samo početak procesa sticanja tomosa za autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

 

Izvor RTS, 24. maj 2022.

 

Foto: Snimak ekrana/ TV Hram

 

BONUS VIDEO

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u