Banjaluka, 23. jula 2020.- Srpski clan Predsednistva BiH Milorad Dodik govori na konferenciji za medije. Predsednik Srbije Aleksandar Vucic preneo je danas, nakon razgovora sa predstavnicima RS u Banjaluci, da se izaslo sa idejom i da je Srbija zainteresovana da pocne razgovore sa vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovni."Spremni smo da ulozimo znacajan novac, da zaposlimo ljude u RS i vec od ponedeljka, nasa delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje, kojom brizinom i po kom modelu, koncesionom ili nekom drugom, na 30-35 godina Srbija moze da izgradi taj aerodrom", rekao je Vucic novinarima.FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Britanska ministarka: Suprotstavićemo se Rusiji u BiH; Dodik: Ko vas je zvao?

„Pretnje Rusije povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene”, kazala je Tras i dodala da je „jasno vidljivo i rusko mešanje u unutrašnje poslove BiH”

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras, koja boravi u zvaničnoj poseti BiH, izjavila je danas da njena zemlja želi da bude predvodnik u naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će se suprotstaviti uticaju Rusije u regionu.

Tras je, nakon sastanka sa ministarskom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserom Turković, novinarima u Sarajevu rekla da želi da Britanija bude predvodnica u obezbeđivanju mira da se, kako je navela, „zločini poput opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici nikada više ne bi mogli ponoviti”, prenosi Tanjug.

Najavila je poseban paket finansijske podrške zemljama Zapadnog Balkana od 100 miliona dolara do 2025. godine s ciljem da se pomogne ekonomski napredak a time i stabilnost regiona, uz upozorenje na opasnost koju nosi rat u Ukrajini.

„Pretnje Rusije povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene”, kazala je Tras i dodala da je „jasno vidljivo i rusko mešanje u unutrašnje poslove BiH”.

Sada je, kazala je, najvažnije pomoći Ukrajini a ujedno biti siguran da će Putin izgubiti rat koji je započeo i da Rusija više nikada neće moći da bude pretnja miru.

„Pomoći ćemo im ne tako što ćemo se dodvoravati Putinu”, kazala je Tras i dodala da je Ukrajini uz pomoć u oružju potreban i novi Maršalov plan za obnovu.

Ocenila je stranim, kako je kazala, pokušaj Rusije da glad koristi kao oružje i poručila da „Putin mora da ukine blokadu izvoza ukrajinskog žita” kao i da ne dolazi u obzir bilo kakvo ukidanje sankcija Rusiji ili „dodvoravanje koje bi Putina učinilo jačim”.

Velika Britanija, kazala je Tras, ostaje opredeljena podršci mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i suprotstavljanju malignom uticaju Rusije u regionu, prenela je Hina.

O sankcijama koje je vlada Borisa Džonsona uvela ranije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, Tras je rekla da će Britanija takvim merama nastaviti protiv svih onih koji podrivaju mir i stabilnost u BiH.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, ona je rekla da oni moraju biti održani po postojećim pravilima.

 

Izvor Politika, 26. maj 2022. 

 

Dodik: Ko vas je zvao?

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na sastanku članova Predsedništva sa ministarkom spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras rekao je da je BiH nefunkcionalna i propala zemlja.

„Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno miješanje, pa i njihove /britanske/ vlade, te da je bivši visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade“, istakao je Dodik nakon sastanka.

Dodik je rekao da nema informacije o ugroženosti BiH, referirajući se na izjave Trasove da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.

„Rekao sam joj da sam član vrhovne komande u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je komandant Altee rekao da je ovdje stabilno i mirno, da je zamjenik Združenog štaba NATO isto tako rekao da nema bezbednosnih izazova, a to smo mogli da čujemo i od Stjuarta Piča (specijalnog izaslanika za zapadni Balkan) koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može da tvrdi da ovde treba nekoga da brani“, istakao je Dodik.

Nakon navoda Trasove o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, Dodik je upitao „ko je zvao i zašto imaju pravo da uđu u neku suverenu zemlju i da o tome govore“.

On je naglasio da je šefici britanske diplomatije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

„Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je garantovala Dejtonski sporazum i da treba da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma treba da imenuju visokog predstavnika, a Savet bezbednosti UN da to potvrdi, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo“, naveo je Dodik, javlja RTRS a prenosi Sputnjik.

Dodik je rekao da je Trasova odgovorila da Velika Britanija smatra da u BiH postoji visoki predstavnik i da je to Kristijan Šmit.

„Ja sam joj nakon toga dao Aneks 10 da malo pročita. Verujem da će promijeniti stav ako bude dosljedno čitala“, naglasio je Dodik.

Izvor Politika, 26. maj 2022.

 

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u