Putin: Na Zapadu najveća inflacija za poslednjih 40 godina, to nije šala

”U tim razvijenim privredama u poslednjih 40 godina nije bilo takve inflacije, raste nezaposlenost, lanci pucaju, jačaju globalne krize. I u onim osetljivim sferama kao što je prehrana. To nije šala”

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema nameru da se povuče sa svetske ekonomske arene. Nas žele da istisnu, ali to je nemoguće, rekao je on.

Govoreći o antiruskim sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, on je ukazao da se te mere odražavaju na sve i da tako visoka inflacija u zapadnim zemljama nije zabeležena poslednjih 40 godina.

„Ma kako bile otporne privrede tih država koje sprovode tako kratkovidu politiku sankcija, aktuelno stanje svetske ekonomije pokazuje da je naš stav ispravan i osnovan. Čak i ako se uzmu u obzir makroekonomski pokazatelji. U tim razvijenim privredama u poslednjih 40 godina nije bilo takve inflacije, raste nezaposlenost, lanci pucaju, jačaju globalne krize. I u onim osetljivim sferama kao što je prehrana. To nije šala, to su ozbiljne stvari koje imaju posledice na čitav sistem ekonomskih i političkih odnosa“, rekao je Putin koji se putem video konferencije obratio učesnicima plenarnog zasedanja Evroazijskog ekonomskog foruma.

Povodom odlaska niza stranih kompanija sa ruskog tržišta, ruski predsednik je rekao da će domaće kompanije zauzeti njihovo mesto i da se ništa neće promeniti.

„Zauzećemo njihovo mesto. Naš biznis, naša proizvodnja, oni su se razvili i uspešno će zauzeti teren koji su pripremili naši partneri. Ništa se neće promeniti“, naveo je on.

Zamena uvoza nije tobožnji univerzalni lek, ne nameravamo da se samo time bavimo, razvijaćemo svoju industriju i tehnologije, dodao je Putin.

Nameravamo da se razvijamo, ali tamo gde treba da zamenimo uvoz radićemo to i dalje.

Kako kaže, Rusija je svesna ogromnih tehnoloških preimućstava razvijenih ekonomija i ne želi bude odsečena od toga.

„Žele da nas istisnu odatle ali u savremenom svetu to nije realno, nemoguće je. Ako sami sebi ne budemo postavili zid onda niko takvu zemlju kao što je Rusija ne može da izoluje“, istakao je Putin.

Prema njegovoj oceni, sve više država u svetu želi i sprovodiće nezavisnu ekonomsku politiku, istakao je on i dodao da će veliko evroazijsko partnerstvo postati centar koji će zainteresovati mnoge.

On je rekao i da je sazrelo vreme za izradu kompleksne strategije razvoja tog partnerstva, a partnerske zemlje pozvao da što pređu sa SVIFT sistema pređu na sopstvene sisteme.

Rusija izvoznik pšenice br.1 u svetu

Rusija je i dalje najveći izvoznik pšenice u svetu, naglasio je Putin.

„Postali smo apsolutno konkurentno na svetskom nivou, na svetskim tržištima. Rusija je i dalje, ako govorimo o agraru, najveći izvoznik pšenice u svetu, broj jedan “, rekao je on.

Podsetio je da još nedavno Rusija kupovala pšenicu a sada je prodaje, a da druge zemlje, kao što su SAD i Britanija, proizvode veće količine pšenice ali da im je veća i potražnja.

Na spoljnom tržištu Rusija je na prvom mestu, istakao je on.

Rusija učinila sve potrebno da bi očuvala suverenitet

Ruski predsednik rekao je i da je Rusija učinila sve što je neophodno u svim ključnim pravcima kako bi se osigurao suverenitet zemlje.

 

Izvor Sputnjik. 26. maj 2022. 

 

Foto: kremlin.ru/Sergey Guneev

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u