Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Raković: Istorijska odluka SPC o MPC sprečila ukrajinski scenario

Raković smatra da SPC nije imala nameru da tu odluku sakrije od srpskog naroda već da bi kako kaže bila sprečena “intervencionistička sabotaža” planirana ovih dana

Istoričar dr Aleksandar Raković kaže da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) davanjem autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC), držala odluke koja je, oko procedure davanja autokefalnosti doneta 2016. na Kritskom saboru.

Time je, kako kaže, sačuvala kanonski poredak Pravoslavne crkve i sprečila da Carigradska patrijaršija protivkanonski prva izda tomos o autokefalnosti Ohridskoj arhiepiskopiji prema već poznatom ukrajinskom scenariju.

“Po odluci Kritskog sabora majka-crkva odlučuje o tome da li su se stekli uslovi za dodeljivanje autokefalnosti ćerki-crkvi, a potom predlaže ostalim autokefalnim pravoslavnim crkvama da potvrde i priznaju tu novu autokefalnu crkvu”, kaže Raković za Tanjug.

On dodaje da se Carigradska patrijaršija već ranije oglušila o odluku Kritskog sabora, iako je taj Sabor sama sazvala, kada je “upala” u teritoriju Moskovske patrijaršije na prostoru Ukrajine gde je 2018. protivkanonski formirala tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Raković je naglasio da je Carigradska patrijaršija to isto učinila i samovoljno upala u kanonsku teritoriju SPC kada je 9. maja 2022. donela odluku da Makedonsku pravoslavnu crkvu razreši poluvekovnog raskola, prizna je pod imenom Ohridska arhiepiskopija i samo u granicama Severne Makedonije.

Tim upadom u kanonski poredak Srpske pravoslavne crkve, kaže Raković, Carigradska patrijaršija je otvorila put za proceduru da ona prva prizna autokefalni status Ohridskoj arhiepiskopiji, prema već poznatom ukrajinskom scenariju.

Raković ističe da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, kada su se za to stekli uslovi, na majskom zasedanju 2022. jednoglasno doneo odluku da prizna autokefalni status Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, kako bi se sačuvao kanonski poredak pravoslavne crkve i poslala poruka da se na taj način “sprečavaju intervencije” na koje je bila spremna Carigradska patrijaršija.

Raković pretpostavlja da je SPC, oko donošenja ove istorijske odluke, imala konsultacije sa Ruskom pravoslavnom crkvom i drugim autokefalnim pravoslavnim crkvama, koje su čestitale srpskom patrijarhu Porfiriju i stavile mu do znanja da ih raduje odluka SPC o priznavanju autokefalnog statusa za Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Na pitanje zašto odluka o priznanju autokefalije Makedonskoj pravoslavnoj crkvi nije navedena u saopštenju koje je SPC izdala posle završetka rada Sabora, Raković smatra da SPC nije imala nameru da tu odluku sakrije od srpskog naroda već da bi kako kaže bila sprečena “intervencionistička sabotaža” planirana ovih dana.

Naime, kako on objašnjava, odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koju je 24. maja 2022. u Skoplju obelodanio patrijarh Porfirije, je “preduhitrena inostrana intervencija zbog koje bi Srpska pravoslavna crkva bila prinuđena da prekine komunikaciju sa Carigradskom patrijaršijom, a time i sa Svetom Gorom, što bi bilo teško podnosivo za naš verni narod”.

Raković dalje dodaje kao značajno i to što će ovom odlukom SPC Pravoslavna ohridska arhiepiskopija biti integrisana u Makedonsku pravoslavnu crkvu, u bratskom raspoloženju, prema sporazumu koji će uskoro biti uobličen, te da će arhijereji i sveštenstvo SPC i MPC sasluživati i u srpskim zemljama i u Severnoj Makedoniji, a srpski i makedonski narod zajedno će se pričešćivati.

“Za naš narod je izuzetno značajno da će SPC moći da služi u srpskim srednjovekovnim manastirima i crkvama iz Nemanjićkog perioda koji su 1959. predati na upravu Makedonskoj pravoslavnoj crkvi”, rekao je Raković, preneo je Tanjug.

 

Izvor Sputnjik, 26. maj 2022. 

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd)

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u