Ukrajina preti Mađarskoj: Mogli bismo vam ukinuti dotok gasa

„U rukama Ukrajine je odlična poluga – naftovod ‘Družba’ “, rekla je Zerkalj i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom nešto moglo da se desi

Savetnik ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu a to je cev naftovoda „Družba“ koja ide preko ukrajinske teritorije u Mađarsku i sa kojim bi, kako kaže, „moglo nešto da se desi“.

Zerkalj smatra da je Mađarska iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

„U rukama Ukrajine je odlična poluga – naftovod ‘Družba’ “, rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom nešto moglo da se desi.

Prema njenom mišljenju, tako nešto bi bilo umesno, ali u rukama predsednika i vlade je da rešavaju politička pitanja, da li zaista želimo da razgovaramo sa premijerom Viktorom Orbanom jezikom koji razume i koji nameće Uniji ili još nismo spremni na to.

Naftovod počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.

Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu. Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije „Ukrtransnafta“, a Rusija plaća tranzit.

EU je uvela pet paketa sankcija protiv Rusije. U pripremi je i šesti paket ali glavna tačka sporenja je embargo na uvoz ruske nafte. Mađarska blokira usvajanje paketa sankcija uz obrazloženje da će to negativno uticati na mađarsku ekonomiju.

 

Izvor: Sputnjik, 26. maj 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Laszlo Balogh

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u