Blinken: Globalna koalicija za podršku Ukrajini da se suprotstavi – Kini

„Dok se nastavlja rat predsednika Putina, mi ćemo ostati usmereni na najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku, a to je onaj koji predstavlja Narodna Republika Kina"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da administracija predsednika Džoa Bajdena namerava da međunarodni blok koji se protivi ruskoj invaziji Ukrajine, postane šira koalicija za suprotstavljanje, po mišljenju administracije, ozbiljnijoj i dugoročnijoj pretnji globalnom poretku – od Kine.

U govoru u kojem je izložio politiku SAD prema Kini, Blinken je naveo pristup zasnovan na tri stuba u trci sa Kinom za definisanje ekonomske i vojne ravnoteže u 21. veku.

Elementi te politike ključni za pristup SAD su ulaganje u domaću, američku infrastrukturu i tehnologiju, zajedno s jačanjem diplomatskog kontakta s „potencijalno ranjivim zemljama“, rekao je Blinken.

Dok SAD vide Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Putina i negov rat u Ukrajini kao najurgentniju pretnju za međunarodnu stabilnost, Blinken je rekao da američka administracija veruje da Kina predstavlja veću opasnost.

„Dok se nastavlja rat predsednika Putina, mi ćemo ostati usmereni na najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku, a to je onaj koji predstavlja Narodna Republika Kina“, rekao je Blinken.

„Kina je jedina zemlja koja ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak i koja sve više ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to uradi“, rekao je američki državni sekretar.

On je rekao da bi vizija koju ima Kina, mogla svet da udalji od univerzalnih vrednosti koje su bile veliki deo napretka sveta tokom proteklih 75 godina, od čega je i sama Kina imala velike koristi, ali da sada, pod predsednikom Si Đinpingom „pokušava da poktopa“ taj sistem.

Blinken je izneo principe za usmerenje resursa, prijatelja i saveznika da se suprotstave sve većem jačanju Kine širom sveta.

On je istakao da SAD ne nastoje da promene kineski politički sistem, već žele da ponude isprobanu alternativu.

„Ovde se ne radi o tome da se zemlje primoraju da biraju, radi se o tome da im se da izbor“, rekao je on.

On je priznao da SAD imaju ograničenu sposobnost da direktno utiču na kineske namere i ambecije i da će umesto toga da se usredsrede na oblikovanje strateškog okruženja oko Kine.

„Ne možemo se osloniti na to da će Peking promeniti svoju putanju. Tako da ćemo oblikovati strateško okruženje oko Pekinga da unapredimo našu viziju otvorenog i inkluzivnog međunarodnog sistema“, rekao je on u govoru na univerzitetu Džordž Vašington.

Za sada nema odgovora Kine reakcije na njegov govor, održan dan posle završeta Bajdenove posete Južnoj Koreji i Japanu, gde je Kina bila među glavnim temama razgovora.

 

Izvor Beta/AP, 26. maj 2022. 

 

Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AP/ File photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u