J. Putniković: Srbija je sa Rusijom postigla odličan gasni sporazum

"Naftna formula znači da se prati cena nafte i da se u trenutnom preseku, kad se određuje cena gasa, uzima cena od pre devet meseci”

Urednica portala „Energije Balkana“ Jelica Putniković kaže za RTS da je novi ugovor o kupovini ruskog gasa dobar zbog cene, ali i zbog energetske i geopolitičke situacije. Objašnjava i šta znači to da će se cena računati po naftnoj formuli.

Jelica Putniković objašnjava da je dobro što je ugovor o kupovini gasa sklopljen na tri godine jer će, kad se reši situacija sa Ukrajinom, moći da se pregovara o nekoj povoljnijoj ceni.

Prema njenim rečima, naftna formula znači da nećemo plaćati cenu gasa koja je aktuelna na gasnim berzama.

„Naftna formula znači da se prati cena nafte i da se u trenutnom preseku, kad se određuje cena gasa, uzima cena od pre devet meseci. To je ono što je u suštini dobro da se menja i nema velikih fluktuacija jer u nekoliko dana može da skoči cena, ovako se uzima neka ranija cena“, objasnila je Jelica Putniković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kako kaže, treba imati u vidu i kursne razlike jer se cena nafte računa u dolarima, pa i to utiče na cenu.

Kada je reč o dodatnim količinama gasa, Putnikovićeva se nada da će povoljnija cena važiti i za te isporuke.

Dogovoreno skladištenje gasa u Mađarskoj može da pomogne jer to, kako kaže, znači da mirno možemo da sačekamo zimu.

„Ne mislimo samo na hladnoću zimi. Ako imamo u prijateljskoj zemlji dodatne količine gasa, imaćemo sigurno napunjeno skladište i u Banatskom dvoru, onda smo spremni za neke dodatne situacije, da mirno sačekamo zimu a da privreda ne strepi“, kaže urednica portala „Energija Balkana“.

Dodaje i da je, kad pričamo o gasu, pozicija Srbije odlična.

„Bugari su rekli da neće zaustavljati tranzit Balkanskim tokom, verujem da ćemo njime dobijati dodante količine za zimu. Tu smo u boljoj situaciji jer ima problema sa snabdevanjem preko Poljske. Evropska skladišta su skoro prazna, počeli su da ih pune i pitanje je koliko bi bilo sigurno da dobijemo dovoljne količine kad bismo se oslanjani na gasovod preko Ukrajine“, napominje Jelica Putniković.

Kako bismo bili potpuno energetski sigurni, potrebno je, napominje, da se završi proširenje skladišta u Banatskom dvoru i da se izgrade nova skladišta.

„Verujem da će brzo da se radi na tome. Skladišta obezbeđuju sigurnost ali i aranžman kao što Mađarska sada ima sa Srbijom – da se zaradi nešto od skladištenja“, ukazuje naša sagovornica.

Govoreći o tečnom naftnom gasu kao alternativi, Putnikovićeva navodi da sada postoje pokušaji da se naprave dogovori, ali da je to nedovoljno da se zameni ruski gas do predstojeće zime.

„Treba da se dogovori tekuća potrošnja i napune skladišta. Mislim da će morati da spuste loptu (evropski političari, prim. aut.), treba privreda da radi, recesija je već počela, ekonomisti ukazuju da bi bez gasa ekonomija stala“, naglašava Jelica Putniković.

Sumnja da će, kaže, Mađarska i Viktor Orban popustiti sa svojim zahtevima.

„Orban brine o svojoj privredi, neće dopustiti da se prelije energetska kriza iz Evrope u Mađarsku i da to onemogući rad privrede. Mislim da je dobro što Mađarska, Češka, Slovačka, pa i Bugarska ne žele da budu kolaterlana šteta embarga. Ne smeju neke zemlje koje nemaju alternativu da budu žrtva nekog političkog dogovora u Briselu“, ukazuje urednica portala „Energija Balkana“.

 

Izvor RTS, 30. maj 2022. 

 

Foto: Vitaly Nevar/TASS

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u