Насловна фотографија: ITAR-TASS/Dmitry Burlakov

U Briselu propao dogovor oko novih sankcija Rusiji

Iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio optimista da će se do današnjeg sastanka lidera EU finalizirati šesti paket sankcija, i dalje postoje „nedogovoreni detalji” kada je reč o predloženom embargu za rusku naftu

Ambasadori zemalja članica EU ni na jutrašnjem sastanku, pred početak samita lidera Unije, nisu uspeli da dođu do konsenzusa o šestom paketu sankcija protiv Ruske Federacije, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

Iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio optimista da će se do današnjeg sastanka lidera EU finalizirati šesti paket sankcija, u diplomatskim izvorima EU navode da i dalje postoje „nedogovoreni detalji” posebno kada je reč o predloženom embargu za rusku naftu.

Da o embargu za naftu neće biti reči na samom sastanku EU lidera upozorili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je ocenila da je u pitanju „previše tehnička rasprava”, ali i glavni protivnik ideje o opštem embargu na uvoz ruske nafte, Mađarska, čiji je premijer Viktor Orban najavio da „neće pričati o sankcijama na samitu lidera”.

Prema agendi dvodnevnog samita EU, lideri će večeras tokom radne večere razgovarati o načinima za podršku i pomoć Ukrajini, uključujući i finansijsku i vojnu podršku, a video linkom će se uključiti i predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski.

Druga tema za večerom u Briselu biće pitanje energenata i zauzdavanje rasta cena energije u Evropi.

Drugog dana samita, u utorak 31. maja, EU lideri će razmotriti mogućnosti za deblokadu ukrajinskih zaliha žitarica i njihov izvoz, kao i situaciju na globalnim tržištu hrane.

Druga tačka debate EU lidera u utorak biće zajednička bezbednost i odbrana.

Britanci neće gasiti elektrane na ugalj

Britanska vlada je saopštila danas da će neke elektrane na ugalj, koje je trebalo da budu zatvorene kasnije ove godine, možda morati da ostanu otvorene kako bi se obezbedilo snabdevanje električnom energijom iduće zime.

Zemlje širom Evrope prave planove za vanredne situacije u slučaju da dođe do velikih poremećaja s isporukama ruskog gasa nakon napada Moskve na Ukrajinu, pri čemu u ukupnom evropskom uvozu gasa Rusija ima udeo od oko 40 posto.

„U svetlu nelegalne invazije Rusije na Ukrajinu, sasvim je opravdano da istražimo širok spektar opcija za dalje jačanje naše energetske bezbednosti i domaće ponude”, naveo je portparol vlade u Londonu u saopštenju, izveštava Rojters.

Britanija dobija oko 50 procenata svoje električne energije iz elektrana na gas. Iako Rusija učestvuje samo sa oko 4,0 procenta u pokrivanju britanskih potreba za gasom, eventualni veći poremećaj u snabdevanju bi uticao na cene u Evropi i otežao Britaniji da obezbedi gas od drugih dobavljača.

„Mada ponuda gasa ne manjka, možda ćemo morati da stavimo na raspolaganje naše preostale elektrane na ugalj kako bismo obezbedili dodatnu rezervnu struju sledeće zime ukoliko bude potrebno”, kaže vladin portparol, prenosi Tanjug.

 

Izvor Tanjug/Politika, 30. maj 2022. 

 

Foto: ITAR-TASS/Dmitry Burlakov

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u