Kako će se naftni embargo EU odraziti na Srbiju?

Na tržištu Mediterana će biti veća potražnja evropskih zemalja za naftom drugog porekla, samim tim i NIS koji se snabdeva na mediteranskom tržištu će imati problema, smatra T. Mićović

Novi ekonomski rat Brisela i Moskve pogurao je cene energenata – barel nafte premašuje 123 dolara. Evropska unija poziva sve zemlje da se usklade sa sankcijama.

Ruska nafta pokriva 30 odsto potreba Evropske unije za crnim zlatom. Dogovor o nafnom embargu, postignut posle višenedeljnih rasprava, obustaviće dve trećine ruske nafte koja se u zemlje Unije doprema tankerima.

Ta sankcija, za dovoz sirovine, primenjivaće se za šest meseci, a za derivate i druge naftne proizvode za osam meseci. Ruska nafta koja stiže naftovodima za sada nije pod zabranom.

Iz Bugaske poručuju da su do 2024. izuzeti od nafnog embarga. Mađarska, koja je na naftni embargo držala veto – popustila je, jer je, uz Češku i Slovačku, ta sankcija mimoilazi.

Cilj Brisela je da zabranom izvoza nafte Rusiji smanji prihode kojima finansira rat u Ukrajini. Moskva pak poručuje da ima kupce na drugoj strani. Samo je Indija povećala uvoz ruske nafte za četvtinu, a veće isporuke ugovara i Kina, koja je najveći potrošač, prenosi RTS.

Naša zemlja uvozom pokriva 70 posto potreba za naftom i derivatima, trećina od toga stiže iz Rusije.

„Svakako, na tržištu Mediterana će biti veća potražnja evropskih zemalja za naftom drugog porekla, samim tim i NIS koji se snabdeva na mediteranskom tržištu, u tom smislu imaće nešto više problema. Ove sankcije će pre svega ostaviti posledice na cene sirove nafte, a samim tim i cene goriva više nego na raspoloživost sirove nafte, jer vremenom će neka druga nafta zameniti tu rusku naftu koja je završavala na evropskom tržitu“, objašnjava generalni sekretar „Udruženja naftnih kompanija Srbije“ Tomislav Mićović.

Obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo energetike koje analizira sve varijante i rešenja za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta u slučaju teškoća u isporukama sirove nafte.

Analiziraju se mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata uključujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom i kroz luke.

 

Izvor Politika, 1. jun 2022. 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/NIS Srbija

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u