SAD šalju sisteme srednjeg dometa Ukrajini; Moskva: To povećava rizik direktnog sukoba

Ranije je Džo Bajden rekao da Vašington neće slati raketne sisteme koji bi „mogli da stignu do ruske teritorije"

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini obezbediti naprednije raketne sisteme i municiju, izjavio je predsednik Sjedinjenih Država u svojoj kolumni u Njujork tajmsu .

Njihov cilj je, kako je rekao, jednostavan: „SAD žele demokratsku, nezavisnu, suverenu i prosperitetnu Ukrajinu sa sredstvima za odvraćanje i odbranu od dalje agresije“.

„Mi ćemo Ukrajincima obezbediti bolje raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije pogađaju ključne ciljeve na ukrajinskom ratištu“, rekao je Bajden.

Pored toga, Vašington će nastaviti da snabdeva Ukrajinu savremenim naoružanjem, uključujući protivtenkovske rakete „džavelin“, protivvazdušne rakete „stinger“, moćnu artiljeriju i raketne sisteme visoke preciznosti, radare, bespilotne letelice; helikoptere Mi-17; municiju.

Sjedinjene Države će Ukrajini poslati i milijarde finansijske pomoći, čiji transfer je odobrio Kongres.

Pored toga, Bajden je uverio da će nastaviti da sarađuje sa svojim saveznicima i partnerima na sankcijama Rusiji.

„Radićemo sa našim saveznicima i partnerima na prevazilaženju globalne krize sa hranom, koja je pogoršana ruskom agresijom. I pomoći ćemo našim evropskim saveznicima i drugim zemljama da smanje zavisnost od ruskih fosilnih goriva i ubrzaju našu tranziciju ka budućnosti čiste energije. “ rekao je.

Američki predsednik je primetio da pregovori Ukrajine i Rusije nisu zašli u ćorsokak zbog činjenice da je Ukrajina okrenula leđa diplomatiji.

„Oni su u ćorsokaku jer Rusija nastavlja da vodi rat kako bi preuzela kontrolu nad što većim delom Ukrajine. Sjedinjene Države će nastaviti da rade na jačanju Ukrajine i podržavaju njene napore za postizanje okončanja sukoba pregovorima“, navodi se u saopštenju. .

Bajden je takođe primetio da sada SAD ne vide nikakve znake da Rusija namerava da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

„Dok je ruska retorika o zveckanju nuklearnom sabljom ponekad sama po sebi opasna i krajnje neodgovorna. Da budem jasan: bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u ovom sukobu u bilo kom obimu bila bi potpuno neprihvatljiva za nas, kao i za ostatak sveta , a za sobom bi imale strašne posledice“, rekao je on.

Ranije je Džo Bajden rekao da Vašington neće slati raketne sisteme koji bi „mogli da stignu do ruske teritorije“.

Kremlj: Povećan rizik od direktnog sukoba

Odluka SAD da se Ukrajini isporuče napredni raketni sistemi i municija izuzetno je negativna i povećava rizik od direktne konfrontacije, upozoreno je iz Moskve.Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je novinskoj agenciji RIA Novosti da Moskva na američku vojnu pomoć Ukrajini „krajnje negativno“.

Vašington planira da u najnovijem paketu pomoći isporuči Kijevu artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS).

 

Naslovna fotografija: Alex Wong/Getty Images

 

Izvor Rojters/RTS, 1. jun 2022. 

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u