OPEK obara cenu nafte

Postignut je dogovor da se mesečne kvote za proizvodnju nafte povećaju za 50 odsto i tako udovolji zahtevu SAD za ublažavanje visokih cena energenata

Naftna alijansa OPEK+ dogovorila se na današnjem sastanku da podigne mesečnu kvotu povećanja proizvodnje za oko 50 posto, izlazeći u susret višemesečnim zahtevima velikih potrošača, kao što su SAD, da podrže napore za ublažavanje visokih cena energenata.

Ova grupacija, koju čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici s Rusijom na čelu, dogovorila se poveća proizvodnju i isporuke tržištu na 648.000 barela nafte dnevno u julu i avgustu sa 432.000 barela dnevno poslednjih meseci, javlja „Blumberg” pozivajući se na izvore iz OPEK+.

Povećanje kvote će biti proporcionalno podeljeno između članica alijanse na uobičajen način, naveli su izvori njujorške agencije. Zemlje koje ne budu mogle da povećaju proizvodnju, kao što su Angola, Nigerija i od nedavno Rusija, ipak će dobiti veće kvote.

To bi, po oceni „Blumberga”, moglo da značiti da će realno povećanje ponude biti manje od zvanično dogovorene brojke, što je često bio slučaj poslednjih meseci.

Jače „odvrtanje slavine” je značajan zaokret za OPEK i njene saveznike, budući da su se do sada uporno držali svog plana o postepenom mesečnom povećanju isporuka čak i nakon napada Rusije na Ukrajinu, koji je uzburkao globalna tržišta i izazvao skok cena energije.

Naftni kartel je do sada izbegavao da razgovara o ukrajinskoj krizi na većini sastanaka, navodeći da je to politički, a ne tržišni problem, prenosi Tanjug.

Dodatno povećanje isporuka iz gripe OPEK+ u julu i avgustu verovatno će doći iz malog broja zemalja, budući da samo Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju značajniji obim slobodnih kapaciteta koji mogu brzo da se stave u funkciju. Mnoge druge članice alijanse se mesecima muče da ispune svoje kvote.

 

Izvor Politika, 2. jun 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Dado Ruvic/Illustration/File photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u