Gardijan: Ekonomski rat protiv Rusije ne ide po planu, pregovori jedini izlaz

„Sada je teško razmišljati o kompromisu sa Kremljom, ali je ekonomska realnost neumoljiva: pre ili kasnije – sa Rusijom će morati da se pregovara”

Uticajni britanski list Gardijan ocenio je da će zapadne zemlje biti prinuđene na kompromis sa Rusijom. Na ovaj ili onaj način jer će se u suprotnom same, kao i ostatak sveta suočiti sa nizom nerešivih kriza.

Istovremeno je priznao: „Sada je teško razmišljati o kompromisu sa Kremljom, ali je ekonomska realnost neumoljiva: pre ili kasnije – sa Rusijom će morati da se pregovara”.

U članku se nerado priznaje da čak i sada „ekonomski rat” Zapada protiv Ruske Federacije „ne ide kako je planirano” i da izaziva niz neprijatnih „nuspojava”:

„Zbog antiruskih ograničenja, razvijene zemlje se već suočavaju sa opipljivim ekonomskim padom i rastom inflacije i nezaposlenosti. A za zemlje u razvoju, ovaj ‘rat’ će se pretvoriti u kombinaciju šokova zbog energenata, hrane i finansija, što će najverovatnije dovesti do niza neplaćanja obaveza prema zapadnim kreditorima i rezultiraće globalnom dužničkom krizom u punom obimu”.

Gardijan navodi da su nedavno u Davosu zapadni lideri „na marginama već počeli da iskazuju zabrinutost zbog ekonomskih posledica odugovlačenja sukoba u Ukrajini”.

Londonski list zaključuje: „Kremlj ispravno veruje da je prag ekonomske izdržljivosti kod Rusije viši od nego na Zapadu”.

 

Izvor Gardijan/Fakti, 3. jun 2022.

 

Naslovna fotografija:

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u