Радник Гаспрома испред гасне платформе (Фото: Петр Ковалев/ТАСС)

Blumberg: Putin je pogodio Evropu u najbolniju tačku

„Bez obzira na to što Evropska unija uvodi najoštrija ograničenja Rusiji, broj kompromisa raste, počev od ustupaka koji se tiču isporuka nafte cevovodima pa do isključivanja patrijarha Kirila iz sankcionog spiska“, navodi Blumberg

Ruski predsednik Vladimir Putin uspeo je da Evropu pogodi u najbolniju tačku – energetiku. Rast cena goriva doveo je do visoke inflacije i ekonomskog pada u zapadnim zemljama, piše „Blumberg“.

„Bez obzira na to što Evropska unija uvodi najoštrija ograničenja Rusiji, broj kompromisa raste, počev od ustupaka koji se tiču isporuka nafte cevovodima i zaključno sa isključivanjem patrijarha Kirila iz sankcionog spiska“, navodi se u publikaciji.

Kako je istaknuto, ekonomski rat protiv Rusije je podelio EU, jer su zemlje „umorne od sankcija“.

„Finansijsko oružje je nesavršeno sredstvo, koje deluje selektivno i vodi do nepredvidivih posledica“, naglašava se u članku.

Prema procenama „Blumberg ekonomiks“, ovogodišnji prihodi Rusije od nafte i gasa iznosiće oko 285 miliona dolara.

„Dodajte tome i drugu robu i to će više nego kompenzovati 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi, zamrznutih u okviru sankcija“, zaključio je autor članka.

Zapadne sankcije Rusiji

Nakon početka specijalne operacije u Rusiji, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. U Evropi su sve glasniji pozivi na smanjenje zavisnosti or ruskih energetskih resursa.

Prema rečima zamenika premijera Rusije Aleksandra Novaka, embargo će najpre pogoditi evropske potrošače: cene već rastu, a nije isključen veliki deficit naftnih produkata u EU. On je ocenio da što se tiče domaće naftne industrije, potrebno je rekonfigurisati transportno-logističke lance, ali će na kraju tržište biti izbalansirano.

Kako je isticao ruski lider Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija neprijateljskih zemalja, a glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država i Evrope je da unište živote miliona ljudi.

 

Izvor Sputnjik, 6. jun 2022. 

 

Naslovna fotografija: Foto: Petr Kovalev/TASS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u