Lavrov o zabrani leta u Beograd: Srbija je za Zapad balkanska Rusija

Sad je svima očigledno da Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat zvan Zatvoreni Balkan“, rekao je ruski šef diplomatije

„Suverena zemlja lišena je prava da vodi svoju spoljnu politiku. Međunarodne aktivnosti Srbije u ruskom pravcu su blokirane”, rekao je Sergej Lavrov.

Tom ocenom ruski šef diplomatije započeo je konferenciju za medije nakon što je zvanično potvrđeno da neće danas doputovati u najavljenu posetu Beogradu, pošto su pojedine države u okruženju Srbije zabranile prelet njegovom avionu.

Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavljaju do znanja da će pritiskati, ne libeći se ni najnižih sredstava.

„Slično licemerje smo videli i ranije uključujući i u vreme bombardovanja Jugoslavije“, naveo je Lavrov. Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši“, precizirao je Lavrov.

„U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo srpskog šefa diplomatije Nikolu Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost“, naveo je on.

Lavrov je rekao da Rusija ceni hrabru poziciju Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, navodeći da EU upravo hoće to da svi kandidati preuzmu obaveze rusofobičnog karaktera.

„Kakvu su bezbednost ojačali Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji“, upitao je Lavrov rekavši da mu je žao tih prijateljskih naroda.

On je istovremeno poručio da Rusija nikada neće preduzimati ništa što dodatno otežava veze među narodima.

„Time se bave na Zapadu“, dodao je Lavrov.

Na pitanje o razlozima zašto mu je onemogućen prelet, Lavrov je rekao da su ti razlozi razmatrani u medijima.

„Iznosila se verzija da je Lavrov u Srbiji jedan od najnepoželjnijih gostiju, jer dolazi pre Olafa Šolca i da je on bio nezadovoljan, čak uvređen time. Ostavljam to na duši analitičara koji su to iznosili. To je ponižavajuće pre svega za takve medije“, naveo je Lavrov.

„Očigledno oni koji vuku konce u Briselu nisu to hteli, nisu hteli da mi izrazimo podršku Beogradu između ostalog i projektu Otvoreni Balkan. Sad je svima očigledno da Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat zvan Zatvoreni Balkan“, rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je ovakvo ponašanje već postalo norma za EU i NATO.

„Tamo se sve više boje istine, sve više pokušavaju da odu u neku fejk realnost koju pune preko socijalnih mreža. Tamo su potpuno isključili sva alternativne medije. Ako je takav izbor napravljen, a nemam sumnje da jeste, Brisel odlučuje da će upravo on odlučivati o sudbini svih zemalja Evrope. To pokazuje još jednom koliko košta status pretendenata na članstvo u EU. Objašnjenje je jednostavno: kandidati su dužni da još u pripremnoj stadijumu sveto prate bespogovorno politiku EU u sferi bezbednosti koja je u kranje antiruskom ključu. Eto to čeka zemlje koje pokušavaju da pronađu balans interesa“.

Politika Brisela, prema njegovim rečima, na Balkanu i Ukrajini je u suštini ista.

„Samo što na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade sve što ide na štetu Rusa“, objasnio je Lavrov.

On je uporedio ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima, gde je EU bila posrednik Briselskog za Kosovo i Minskog za Ukrajinu.

„Brisel je svečano obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova, i za Donbas, kojim bi se dozvolilo da Srbi na KiM govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja EU je doživela sramotni neuspeh“, zaključio je Lavrov.

 

Izvor Sputnjik, 6. jun 2022. 

 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u