MPC: Tomos SPC je „preporuka”, očekujemo tomos iz Fanara

Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) izdala je saopštenje u kojem navodi da je akt koji joj je uručen u nedelju u Beogradu dokument kojim se zapravo preporučuje autokefalnost MPC-OA

Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) izdala je saopštenje u kojem navodi da je akt koji joj je uručen u nedelju u Beogradu dokument kojim se zapravo preporučuje autokefalnost MPC-OA.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Blagodarimo milosrdnom Bogu, kao i sestrinskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na snishodljivosti i iskazanoj ljubavi prema pomirenju i na blagovremenom i brzom rešavanju međusobnih odnosa i administrativnih aspekata, koji su proizašli iz postupaka Velike Hristove Crkve u Carigradu [Vaseljenske patrijaršije], činom vraćanja u kanonsko jedinstvo Ohridske arhiepiskopije i svim dosadašnjim naporima.

Ovaj proces između dve crkve (SPC i MPC-OA) završen je u Beogradu, kao obostrano rešenje, izdavanjem zvaničnoga dokumenta, kao svojevrsne preporuke kojom se naša Sveta Crkva predstavlja kao spremna i dostojna autokefalnosti.

Obaveštavamo da će u narednome periodu, tokom zvanične posete Fanaru za Pedesetnicu (12. Juna), koju s velikom radošću očekujemo i koja će biti naše oficijalno prihvatanje u pravoslavno liturgijsko i kanonsko jedinstvo, Vaseljenska patrijaršija biti izveštena o odluci SPC da zatvori sva administrativna pitanja između dve crkve.

Izražavamo punu crkvenu nadu da će u budunosti, odnosno kada bude odlučeno, finalizacija našega crkvenoga pitanja početi izdavanjem opštepriznatoga tomosa od strane vaseljenskoga patrijarha, Vartolomeja, prema njegovim kanonskim i istorijskim nadležnostima.

 

Izvor Sputnjik, 7. jun 2022.

 

Foto: Sputnjik/Lola Đorđević

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u