U ruskoj Dumi predlog o poništavanju nezavisnosti Litvanije

Prema rečima autora inicijative, rezolucija o priznavanju nezavisnosti Republike Litvanije je „nezakonita” jer ju je doneo protivustavni organ kršeći zahteve članova Ustava SSSR-a

Ruska Duma razmatra oduzimanje nezavisnosti Litvanije pozivajući se na zakon, prenosi TASS. Naime, predloženo je ukidanje priznanja nezavisnosti Litvanije od strane Sovjetskog Saveza jer ga je, kažu, „usvojio neustavni organ kršeći ustav SSSR-a”.

Prema rečima Jevgenija Fedorova, autora inicijative, rezolucija je nezakonita, jer ju je „usvojio neustavan organ i kršeći zahteve članova” ustava.

Deputat Državne dume Jevgenij Fedorov (Jedinstvena Rusija) podneo je donjem domu predlog zakona o poništavanju rezolucije Državnog saveta SSSR-a o priznavanju nezavisnosti Republike Litvanije. Dokument je u sredu objavljen u elektronskoj bazi podataka Dume.

Prema rečima autora inicijative, ova rezolucija je „nezakonita” jer ju je doneo protivustavni organ kršeći zahteve članova Ustava SSSR-a. Prekršen je i zakon SSSR-a o postupku rešavanja pitanja u vezi sa otcepljenjem sindikalne republike iz sastava SSSR-a, navodi se u obrazloženju.

U dokumentu se pojašnjava da je u Republici Litvaniji bilo nijedan referendum o otcepljenju od Sovjetskog Saveza, takođe nije uspostavio prelazni period za razmatranje spornih pitanja.

Fedorov takođe ističe da je, u skladu sa članom 67.1 Ustava Ruske Federacije, Ruska Federacija pravni sledbenik SSSR-a na njenoj teritoriji, pa se rezolucija Državnog saveta SSSR-a od 6. septembra 1991. može poništiti.

 

Izvor Danas, 8. jun 2022.

 

Naslovna fotografija: Photo by Andrey/PxHere/(CC BY 2.0)

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u