Z. Mihajlović: Da nam je Lavrov prijatelj, ne bi ni dolazio u Srbiju

„Ako su nam prijatelji, pošto govore da jesu, onda nije trebalo da planira da dođe u ovom trenutku, da ne idem u onu krajnost da kažem da je trebalo da nas zamole da im uvedemo sankcije”

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da je dobro što je otkazana najavljena poseta ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Srbiji jer je i sama najave to posete stavila Srbiju u komplikovanu poziciju.

„Sama najava posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bila komplikovana za Srbiju i za predsednika Aleksandra Vučića. Trudimo se da opstanemo u energetskom, finansijskom i političkom smislu u trenutku koji je zaista težak i mislim da nam je najmanje potrebno da se preko naših leđa rešavaju svetska pitanja”, objasnila je Mihajlović.

Ona podseća da se neretko može čuti kako su Srbija u Rusija najveći prijatelji.

„Ako su nam prijatelji, pošto govore da jesu, onda nije trebalo da planira da dođe u ovom trenutku, da ne idem u onu krajnost da kažem da je trebalo da nas zamole da im uvedemo sankcije. Mislim da je dobro što ruski ministar sada nije došao u posetu Srbiji, i moramo da razmislimo o našem putu dalje, a Srbija se jasno opredelila za put ka EU, što je rekao i predsednik Vučić”, rekla je Mihajlović za Juronjuz, upitana da prokomentariše otkazivanje posete Lavrova.

 

Izvor Danas, 8. jun 2022.

 

Vulin odgovorio Zorani Mihajlović

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je danas da je Srbija država svih njenih građana i zato nikada neće biti dobro da nam prijatelj ne dođe, a da sila koja nam preti bude veća od vrednosti slobode koju branimo.

Vulin je tako odgovorio potpredsednici Vlade i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović, koja je u sredu u intervjuju Juronjuzu, rekla da je dobro što šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov nije došao u posetu Srbiji.

„Nikad nije dobro da nam stranci određuju ko su nam gosti i ko su nam prijatelji. Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je u decenijama iza nas, na teškim mestima dokazao da je prijatelj Srbije, a kako su to dokazali oni koji su onemogućili njegovu posetu, bombardovanjem Srbije, priznanjem takozvanog Kosova, nesprovođenjem Briselskog sporazuma, zahtevima da napustimo Republiku Srpsku, ignorisanjem srpskih žrtava, učešćem u pokušajima da se sruši predsednik svih Srba Aleksandar Vučić”, naveo je Vulin u saopštenju.

„Ako budemo birali prijatelje po dnevnopolitičkim prilikama i ako dopustimo da nam stranci određuju kako i sa kim ćemo sarađivati, postavlja se pitanje šta je sledeće? Ukidanje izbora i imenovanje skupštine i vlade i napuštanje vojne neutralnosti? Srbija nije ni ruska, ni američka, ni evropska, Srbija je država svih njenih građana i samo njih i zato nikada neće biti dobro da nam prijatelj ne dođe, a da sila koja nam preti bude veća od vrednosti slobode koju branimo”, kazao je ministar Vulin, komentarišući navode Mihajlovićeve da je dobro što Lavrov nije došao u posetu Srbiji.

 

Izvor Sputnjik, 9. jun 2022.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u