Vučić: Šolc oštro zahtevao da se priključimo sankcijama Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom i istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, posle sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

„Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šocl je na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržim restritktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije”, rekao je Vučić.

Istakao je da je on kancelaru govorio o poziciji Srbije, o specifičnosti situcije oko KiM, energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Vučić je rekao da su razgovarali i o evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, kao i o predstojećoj zimi i energetskoj situaciji.

Vučić je rekao da je Šolc doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu, jer ne samo da razume, želi da čuje sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna evropska perspektiva za proširenje EU, a ne kupovina vremena i zadovoljavanja malih, kao što je, kaže, neretko bio slučaj u prošlosti.

„To je veoma važna i izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu”, naglasio je Vučić, javlja Tanjug.

Preneo je i da je Šolcu rekao da će Srbija morati brže da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i ljudskih prava, što će, kaže, moći da se oceni već do kraja godine, i kroz rad nove vlade.

Bilo je reči i o pitanju Kosova i Metohije, pitanju o kojem Srbija i Nemačka nemaju saglasnost, kao i o dijalogu u Beograda i Prištine.

„Ja sam ukazao, a ne želim da koristim ovu konferenciju za kritiku drugih, na sve neispunjeno iz Briselskog sporazuma iz 2013, ali sam razumeo poruku Šolca, koji je rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka, da bismo jednog dana napravili veći uspeh u pronalaženju rešenja”, rekao je Vučić.

Poručio je da će Beograd dati sve od sebe da se u okviru dijaloga u Briselu napravi napredak u odnosima sa Prištinom.

Preneo je da su razgovarali i o predstojećoj zimi, o teškoćama sa kojima se već danas suočavamo.

„Šolc je bio fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a tek ćemo da je osetimo, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta, koji bi nas povezali sa ostatkom regiona, da omogućimo sebi različite načine za diverzifikaciju”, rekao je Vučić.

Podsetio je da se gradi gasni interkonektor prema Bugarskoj, da se očekuje da i bugarska strana krene da gradi, kao i da je u planu izgradnja interkonektora ka Severnoj Makedoniji.

„U narednom periodu ćemo da izgradimo sve što nam je potrebno, pa i ono što nije, i hvala mu što je ponudio veliku podršku u energetici, u svim ostalim oblastima. To cenimo i bez toga teško da bismo mogli da napredujemo”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je beskrajno zahvalan Šolcu na poseti Beogradu, da iskreno i otvoreno razgovaraju o svim važnim pitanjima, jer je Srbiji važniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego njemu razgovor sa Srbijom, dodajući da je ovde uvek dobrodošao.

Prvi put čujemo da se traži međusobno priznanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom i istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

„Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije”, poručio je Vučić na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šocom i podsetio da je rezolucija UN 1244 koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet i dalje u punoj snazi.

Vučić je tako odgovorio na pitanje nemačkog Špigla da prokometariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije danas u Prištini da zemlje ne mogu postati članice EU ako se međusobno ne priznaju i da li je to za njega upozorenje kada je reč o evropskim integracijama.

„Mi ne reagujemo na taj način, na pritisak u kojem nam neko nešto zapreti, pa morate to da uradite iz mnogo razloga i ne bih danas o tome. Čuli smo danas da se traži međusobno priznanje. Nikada ranije nismo iz Evrope čuli da se traži međusobno priznanje, slušali smo i ono što jeste deo pregovačke platforme koju Srbija ima sa EU – jeste sveouhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine. I nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Kaže da su jedino Amerikanci to usvojili kao svoju doktrinu pre tri godine, ali da niko u Evropi ne traži zvanično međusobno priznanje.

„To smo čuli danas na konferenciji u Prištini. Mogu to da razumem, to je ono što sam i predvideo. Stvari se menjaju na štetu Srbije. Ali, ako mislite da treba da nam pretitie jer hoćemo da sačuvamo poredak UN i dođemo do komprimisnog rešenja – vi radite svoj posao, a mi ćemo svoj”, poručio je Vučić.

Istakao je da mu je važno da Šolc razume suštinu problema i da stvari moraju da se rešavaju korak po korak.

„Srbija nije nikada odustala od dijaloga niti odbija i jedan sastanak. Srbija je prisustvovala i prihvatila svaki poziv. I dokument o nestalim osobama prihvatili smo pre godinu dana i mogli smo da potpišemo dokument, ali nismo zbog hira nekih drugih”, rekao je Vučić.

Spremni smo da pričamo o kompromisnim rešenjima, dodao je Vučić.

„Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje. Nemačka je velika i moćna. Sagledaćemo kako da se ophodimo prema tome u narednom periodu. Bićemo spremni za napredak u dijalogu i za razgovore. Verujem da smo blizu tome da u potpunosti završimo sporazum o nestalima i energetici. Danas smo imali pregovore sa turskom stranom oko prisustva na severu KiM, to smo dogovorili nadamo se da je ostala samo tehnika i da ćemo u danima pred nama imati rezultate”, naveo je Vučić.

Nemački kancelar Olaf Šolc je prethodno, na pitanje Špigla ako Srbija i dalje bude odbijala da prizna Kosovo – šta bi bila posledica povodom pristupanja EU za Srbiju i Kosovo, rekao da je nemački stav po tom pitanju jasan i da se nada da će doći do napretka.

„Obe stvarne moraju dati doprinos tome. Da se ne odgađaju sastanci već niz malih koraka koji će voditi do konačnog cilja”, naveo je Šolc.

Šolc: Nemačka očekuje da se kandidati pridruže sankcijama

Nemačka želi da ponovo pogura evropsku perspektivu Zapadnog Balkana obećanu pre dve decenije u Solunu, i istovremeno očekuje od kandidata da se pridruže sankcijama protiv Rusije, istakao je danas u Beogradu nemački kancelar Olaf Šolc.

„Kada je reč o evropskoj integraciji podržavamo sve težnje Zapadnog Balkana, a na tom putu su potrebne reforme u vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije. Vidimo da je usvojena pravosudna reforma, koja predstavljaju takav napredak, ali potrebni su dalji koraci”, kazao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šolc je preneo da je sa Vučićem razgovarao i o dijalogu sa Prištinom.

„Napredak u dijalogu je nešto što je potrebno. Pozvao sam sve lidere da se pobrinu da dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora, koji bi u celini unapredili normalizaciju odnosa”, poručio je on.

Rekao je da Nemačka podržava aktivnosti izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle susreta sa Vučićem, rekao da je Evropa zaokupljena strašnim ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine.

„Već imamo veliki broj ljudskih žrtava, razorenih gradova i sela, i imamo velike gubitke u obe vojske. To je strašan besmisleni rat zbog imperijalističke vizije Rusije. Važno je da EU i svi zajedno pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom, da pomognemo da se brani protiv agresije. Uveli smo sankcije, i važno je da se tome što veći broj zemalja priključi”, podvukao je on, javlja Tanjug.

Šolc je naglasio da su sankcije instrument, pored isporuke naoružanja, koji pomaže Ukrajini da može sama da da odredi svoju budućnost i brani svoju suverenost, teritorijalni integritet, i da na kraju ima sposobnu vojsku.

„To je nešto što je cilj sankcija. Sankcije su efikasne, mnogo efikasnije od sankcije uvedenih posle aneksije Krima. Svako mora znati da sankcije koje smo uveli sada, šesti paket, su nešto što neće nestati tako brzo čim stane rat. Uslov za ukidanje je da Rusija mora prihvatiti da ne može diktirati mir sa Ukrajinom, već da mora pregovarati i dogovoriti sporazum kojim se vraća teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”, objasnio je on.

Ukazao je da je razgovarao sa Vučićem i o situaciji u BiH, i rekao da nema smisla ugrožavati budućnost BiH secensionističkim tendencijama.

Izrazio je nadu da će planirani izbori biti održani.

Šolc je naglasio da je saradnja za Nemačku veoma važna i da želi da zemlje zapadnog Balkana i Srbija napreduju i imaju punu evropsku perspektivu.

„EU će u budućnosti biti uspešna samo kao velika celina. Moramo zajedno braniti naše vrednosti i bilo bi dobro da zemlje Zemlje Balkana budu deo toga”, dodao je on.

U vezi bilateralnih odnosa ocenio je da je nedavno potpisani bilateralni sporazum iz oblasti kulture nešto što će dalje produbiti odnose dve zemlje u toj oblasti.

Šolc je podvukao da se ekonomski odnosi dve zemlje razvijaju dobro, izrazio uvedenje da će trend rasta radnih mesta koje nemačke kompanije u Srbiji stvaraju biti nastavljen.

Ukazao je da će se večeras sastati sa liderima regiona u Solunu, podsetivši da je pred skoro 20 godina doneta u Solunu odluka o pružanju evropske perspektive Zapadnom Balkanu.

„Tada niko nije mislio da će to trajati 20 godina. Važno je da taj proces dobije novu dinamiku, da krenemo sa mrtve tačke. Zbog toga ćemo ponovo uspostaviti Berlinski proces. Zajedno sa velikim brojem partnera radićemo na podsticanju pristupnog procesa. Pridaću tome veliki značaj, i to ne samo u Nemačkoj, već u celoj EU”, poručio je on.

Vučić: Sve bliža i bolja ekonomska saradnja Srbije i Nemačke

Predsednik Aleksandar Vučić je posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da ljudi u Srbiji i Nemačkoj često lako prelaze preko činjenice da Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju po pitanju ekonomije, te da je u samo prva četiri meseca ove godine zabeležno povećanje trgovinske razmene od 25,7 odsto, u odnosu na lane.

„To je neverovatan skok. Očekujemo da ove godine dostignemo trgovinsku razmenu sa Nemačkom veću od 7,5 milijardi evra”, rekao je Vučić. Dodao je da to Nemačku čini ubeljdivo najvećim trgovinskim partnerom Srbije, kao i Srbiju najvećim trgovisnkim partnerom Nemačke na Zapadnom Balkanu.

Izneo je podatak da beležimo 83,1 odsto pokrivenosti uvoza izvozom, pre svega zbog nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, a izvoze najviše u Nemačku.

Dodao je da u nemačkim kompanijama u Srbiji radi 77.000 ljudi, a ta brojka je 2104. godine bila 17.000.

„Nadam se da ćemo uskoro moći da dođemo do trgovinske razmene od 10 milijardi evra, a da će 100.000 ljudi raditi u nemačkim kompanijama”, rekao je Vučić, navodi Tanjug.

Dodao je da je Namačka i prvi bilateralni donator, što sve zajedno govori koliko je za Srbiju važna saradnja sa Neačkom. Naveo je i da se svake godine među preduzetnicima u regionu sprovodi anketa da li bi ponovo investirali u zemlje u koje su doši, ističući da čak 90 odsto nemačkih privrednika kaže da bi ponovo došlo u Srbiju, imajući u vidu dosadašnje iskustvo u našoj zemlji.

Vučić:Čuli smo mnogo dobrih i hrabrih poruka od Šolca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je čuo mnogo dobrih i hrabrih poruka nemačkog kancelara Olafa Šolca i izrazio očekivanje da tokom narednih susreta više govoriti o budućnosti.

„Radi se o suštinski ohrabrujućim rečima iako znam kako će svi u Srbiji da pričaju samo o Kosovu, ne želeći da čuju sve drugo. Kao da nikada ranije nismo čuli da je Nemačka već priznala Kosovo. Ja sam ohrabren i mislim da smo čuli mnogo dobrih i hrabrih poruka kancelara”, rekao je Vučić.

Predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom rekao da je to što je čuo od kancelara Šolca veoma važno i da, kako je rekao, „zna da kada neki drugi kažu da su za ubrzanje evropskih integracija to ne mora da bude uvek tako, ali kada to kaže nemački kancelar on zna da govori istinu”.

„Imam pouzdanje i sigurnost da je sada više na nama i da moramo sebe da menjamo da se pridružimo, i uveren sam da ćemo na tom putu imati saveznika u Nemačkoj. Veoma je značajno što je kancelar obećao svu pomoć u svemu što treba da izgradimo od ekonomskh i energetskih kapaciteta u našoj zemlji”, objasnio je on. Vučić je Šolcu zahvalio što je slušao stav Srbije, koji je, kazao je, po nekim pitanjima drugačiji vezano za događaje iz prošlosti.

„Nadam se da ćemo ubuduće govoriti mnogo više u budućnosti. Nadam se i očekujemo bolja vremena”, zaključio je Vučić. Šolc je na pitanje koji je stav Nemačke u vezi sa zahtevom Ukrajine da postane kandidat za članstvo u EU, i zašto Srbiji nije data ista šansa, odgovorio da se Unija u Versaju izjasnila o evropskim ambicijama Ukrajine, dala nalog Evropskoj komisiji da da svoju ocenu, a odluka će, dodao je, biti doneta na Savetu Unije.

Vučić je kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, i nema problem sa statusom kandidata za Ukrajinu, ali da budući da nije deo EU i ne može da se izjašnjava o tome, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika onlajn, 10. jun 2022.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u