Beograd, 28. aprila 2020. - Prva sednica Narodne skupstine Srbije posle mesec i po dana od kako je uvedeno vanredno stanje u Srbiji. FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

P. Vasiljević: Kako čitati dokument zapadnih špijuna o Srbiji

U Srbiju je zabačena udica u vidu provizornog, nedokumentovanog, nedotupavnog potkazivačkog izveštaja koji su sastavili inostrani agenti, verovatno na osnovu svedočenja domaćih „saradnika”, doušnika, žbirova

Svakakvih smo se Zapadnih dokumenata o Srbiji i njenoj političkoj budućnosti nagledali. „Dobronamerne” analize i preporuke tokom godina i decenija pisali su svi, od Pentagona, preko Bele kuće do Londona, Berlina i Brisela. Ali, protekle nedelje dobili smo i „čudo neviđeno” od papira.

U javnost je procurio tajni dokument (!?) više evropskih obaveštajnih službi sastavljen, navodno, za potrebe EU, u kome se predviđaju potezi srpske vlasti, opozicije, pa i patrijarha SPC.

U najkraćem, kako predviđa tajni dokument, Vučić će kupovati vreme i malim koracima okretati Srbiju od Rusije ka Zapadu, u tome će mu pomagati patrijarh Porfirije, desničarske stranke ali i Dragan Đilas koji je opozicioni „trojanski konj” i u stvari radi za vlast.

Špijunska paškvila

Ali, nećemo upasti u zamku u koju je već uskočio dobar deo srpske javnosti i nećemo se baviti samom nebuloznom sadržinom te propagandističke paškvile.

Naša tema je upravo ta deformacija da se jedan obaveštajni, dakle špijunski pamflet, koji lansiraju strane službe, uopšte uzima kao relevantan i da se o njemu izjašnjavaju analitičari, lideri stranaka, zvaničnici, novinari.

Znači, u Srbiju je zabačena udica u vidu provizornog, nedokumentovanog, nedotupavnog potkazivačkog izveštaja koji su sastavili inostrani agenti, verovatno na osnovu svedočenja domaćih „saradnika”, doušnika, žbirova, i svi bi trebalo na tu udicu da se ulovimo i da poverujemo da je upravo to što pišu obaveštajci – neminovna budućnost Srbije.

Nešto što je u svakoj pravnoj i suverenoj zemlji krivično delo – inostrano obaveštajno delovanje protiv suštinskih interesa države – Zapadni mediji nam ovde besprizorno poturaju kao validan papir koji bi još trebalo da razmatramo, analiziramo, da o njemu promišljamo i donosimo zaključke.

Tabloidno đubre

U tom ispraznom „vizionarskom” papiru koji se naziva i „interni dokument“ nema nijedna činjenica, depeša, poput recimo objavljenih dokumenata Vikiliksa. U tom izveštaju koji najviše liči na pretparačko tabloidno đubre, nema nikakvih dokaza, potkrepljenih navoda, osnovano utemeljenih zaključaka.

To je jedno bezumno blebetanje u maniru Ilije Čvorovića i ostalih balkanskih i belosvetskih špijuna i to kad uđu u fazu totalne ideološke zaslepljenosti tokom koje im se u gotovo paranoičnim napadima priviđaju razni neprijatelji i nameću potpuno iskrivljeni zaključci.

Zamislimo na trenutak potpuno nemoguću situaciju: kako bi reagovali isti zapadni mediji i evroatlantski analitičari u Srbiji kada bi se objavio neki tajni izveštaj ruskih obaveštajaca u Srbiji.

Zamislimo samo, daleko bilo, tu salvu napada i tu antirusku histeriju kada bi se pojavio odnekle takav „ključni dokaz” da u Srbiji vršljaju „Putinovi KGB agenti” i da u staljinističkom maniru pišu nekakve izveštaje o budućim državnim potezima.

Naravno, sve je to teško i zamisliti, a kamoli da se realizuje. Potpuno je nemoguće. Ali, ako su u pitanju obaveštajci i agenti evropskih zemalja, oni su, vidimo, za dobar deo prozapadne javnosti, dobrodošli. Na „evropskom putu”, očigledno, prihvatljiv je i preporučljiv doušnički i udbaški rad kao i delovanje raznoraznih službi po totalitarnim modelima.

Ostalo je još da u ime „svetlog cilja”, kao što je uvođenje sankcija Rusiji, i totalnog upadanja u kandže Zapada, dopustimo i da nam kožni šinjeli zakucaju na vrata.

 

Autor Predrag Vasiljević

 

Izvor Sputnjik, 11. jun 2022.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tara Radovanović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u