NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a media conference ahead of a NATO summit at NATO headquarters in Brussels, Wednesday, March 23, 2022. Western leaders are arriving in Brussels for Thursday's summits taking place at NATO and EU headquarters where they will seek to highlight their sense of unity in the face of the Russian invasion in Ukraine. (AP Photo/Olivier Matthys)

NATO: Ukrajina će morati da ustupi deo teritorije da bi se uspostavio mir

„Mir u Ukrajini je moguć. Pitanje je samo koju cenu ste spremni da platite za taj mir. Koliko ste spremni da žrtvujete teritorije, nezavisnosti, suvereniteta, slobode i demokratije... rekao je Stoltenberg“

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da postoji mogućnost da će Ukrajina morati da ustupi deo teritorije kako bi se uspostavio mir.

„Mir u Ukrajini je moguć. Pitanje je samo koju cenu ste spremni da platite za taj mir. Koliko ste spremni da žrtvujete teritorije, nezavisnosti, suvereniteta, slobode i demokratije. To je veoma složena moralna dilema“, rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom.

Kako je istakao, Alijansa će nastaviti da podržava vlasti u Kijevu, ali će se istovremeno truditi svim silama da izbegne eskalaciju sa Rusijom. Upravo iz tog razloga NATO je odbio da pošalje svoje jedinice na teritoriju Ukrajine, a takođe je odbacio mogućnost uvođenja zone zabrane letenja, precizirao je Stoltenberg.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da se u svetu polako pojavljuje „zamor“ zbog situacije u Ukrajini kao i da pojedine strane pokušavaju da nateraju kijevske vlasti da pristanu na dogovor sa Moskvom koji im ne odgovara.

 

Izvor Sputnjik, 13. jun 2022.

 

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u