Predsednik Finske: Ne ulazimo u NATO ako ne uđe Švedska

„U Švedskoj kažu da je finsko pitanje ujedno i njihova stvar, baš kao i kod nas što kažu da je švedsko pitanje i naša stvar. To znači da mi idemo ka tome rame uz rame“

Predsednik Finske Sauli Niniste upozorio je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da njegova zemlja ne planira da se pridruži Alijansi bez Švedske, saopštila je norveška televizija NRK.

„Ja sam to jasno stavio do znanja kada sam poslednji put boravio u poseti Švedskoj. U Švedskoj kažu da je finsko pitanje ujedno i njihova stvar, baš kao i kod nas što kažu da je švedsko pitanje i naša stvar. To znači da mi idemo ka tome rame uz rame“, rekao je Niniste na pres-konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Helsinkiju.

Kako je dodao, iznenadio ga je stav Turske koja se protivi ulasku Finske u NATO.

„Bio sam iznenađen stavom Turske, međutim treba ozbiljno da shvatimo teme koje njih brinu“, rekao je finski lider, istakavši da se nada da će uspeti da pronađu rešenje koje će svima odgovarati.

Komentarišući zahteve Istanbula, Stoltenberg je, sa svoje strane, konstatovao da se radi o legitimnim zabrinutostima, jer je reč o terorizmu i izvozu oružja.

Kako je istakao, treba se „setiti i biti svestan toga da nijedan saveznik NATO-a nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske“.

Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

 

Izvor Sputnjik, 13. jun 2022. 

 

Foto: JOHN THYS/AFP VIA GETTY IMAGES

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u