Škotska premijerka započela kampanju za novi referendum o nezavisnosti

Stardžon, liderka Škotske nacionalne partije, rekla je da je sada „pravo vreme” da se ponovo razmotri izlazak Škotske iz Velike Britanije, a kao jedan od razloga navela je i britanskog premijera Borisa Džonsona

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ne veruje da je sada vreme da se govori o još jednom referendumu o nezavisnosti Škotske, izjavio je danas njegov portparol.

„To nije nešto za šta premijer veruje da javnost želi da bilo koja vlada bude fokusirana u trenutku kada postoje značajni izazovi koji ih trenutno pogađaju”, poručio je on, prenosi Rojters.

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon izjavila je ranije danas da će uskoro izneti više detalja o tome kako bi nacionalni parlament mogao da nastavi sa organizovanjem novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade, preneo je Tanjug.

Škotska premijerka započela kampanju za novi referendum o nezavisnosti

Škotska premijerka Nikola Stardžon danas je započela kampanju za održavanje novog, drugog referenduma o nezavisnosti, navodeći da bi Škotska ekonomski profitirala od izlaska iz Velike Britanije.

Stardžon, liderka Škotske nacionalne partije, rekla je da je sada „pravo vreme” da se ponovo razmotri izlazak Škotske iz Velike Britanije, a kao jedan od razloga navela je i britanskog premijera Borisa Džonsona.

„Posle svega što se dogodilo, posle Bregzita, kovida, Borisa Džonsona, vreme je da se postavi drugačija i bolja vizija”, rekla je Stardžon, prenosi Beta-AP.

Stardžon je danas objavila prvi u nizu dokumenata njene vlade u kojima će iznositi argumente za nezavisnost.

Na prvom referendumu, 2014. godine, većina Škota nije podržala nezavisnost, pošto se za ostanak u Velikoj Britaniji opredelilo 55 odsto birača, a za odvajanje 45 odsto.

Stardžon je rekla da želi novo izjašnjavanje o nezavisnosti pre kraja 2023. godine, ali to mora da odobri britanski premijer Džonson koji se oštro protivi novom referendumu i navodi da je to pitanje rešeno 2014. godine.

Međutim, Stardžon tvrdi da se situacija znatno promenila od tada, pre svega zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, čemu se većina Škota protivila.

„Da smo 2014. znali sve što sada znamo o putu kojim će Ujedinjeno Kraljevstvo krenuti, ne sumnjam da bi Škotska tada glasala za nezavisnost”, rekla je Stardžon za Bi-Bi-Si.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade. Ako Džonson ostane pri svom tvrdom stavu, o tom pitanju će verovatno odlučivati sudovi.

 

Izvor Politika onlajn, 14. jun 2022. 

 

Foto: Reuters/Toby Melville

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u