Припадници таџикистанске војске током војне вежбе, Душанбе, 22. јул 2021. (Фото: Tajik Presidential Press Service/Handout via Reuters)

Sukob na granici Kirgizije i Tadžikistana: Jedan vojnik poginuo, trojica ranjena

Granica Kirgizije i Tadžikistana s vremena na vreme postaje zona sukoba, a glavni razlog su sporni delovi granice. Ovo je već drugi incident na granici od početka meseca

U vatrenom okršaju između graničara Kirgizije i Tadžikistana poginuo je jedan tadžikistanski vojnik, a trojica su ranjena, saopšteno je Sputnjiku iz policijske uprave grada Isfare u Sogdijskoj oblasti Tadžikistana.

Prema rečima predstavnika pres-centra kirgiske pogranične službe, u ranim jutarnjim časovima u Batkenskoj oblasti iz pravca punkta „Keh“ tadžikistanskih graničnih trupa ispaljen je hitac u pravcu kirgiškog punkta „Bulak Baši“. Graničari Kirgizije su odgovorili vatrom.

„Graničari obe strane odmah su zauzeli borbene položaje. Na mesto incidenta stigli su načelnici graničnih odreda obe strane. Međutim, u 7.50 časova po lokalnom vremenu tadžikistanska strana je ponovo otvorila vatru uz upotrebu bacača granata i minobacača. U 8.10 pucnjava je prestala“, saopšteno je Sputnjiku.

Trenutno predstavnici Biškeka i Dušanbea održavaju sastanak kako bi utvrdili uzroke incidenta i sprečili eskalaciju situacije.

Naš sagovornik ocenjuje da je situacija na granici napeta.

„Pogranična služba Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgizije preduzima sve neophodne mere u cilju stabilizacije situacije“, navodi se u saopštenju resora.

Granica Kirgizije i Tadžikistana s vremena na vreme postaje zona sukoba, a glavni razlog su sporni delovi granice. Ovo je već drugi incident na granici od početka meseca.

 

Izvor Sputnjik, 14. jun 2022.  

 

Foto: Tajik Presidential Press Service/Handout via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u