Turski analitičar: Za Rusiju je spremljena ukrajinska zamka, a za Tursku grčka

Ako je ukrajinska „zamka" ranije postavljena za Rusiju, sada je postavljena još jedna, grčka „zamka" za Tursku – rekao je Bašbug

Zapad koji je postavio ukrajinsku „zamku” Rusiji, sada je pokrenuo grčku „zamku” za Tursku, rekao je za RIA Novosti penzionisani turski stručnjak za terorizam i bezbednost Džošgun Bašbug.

Odnosi između Grčke i Turske ozbiljno su se pogoršali poslednjih godina zbog teritorijalnih sporova. Dve zemlje ne mogu da se dogovore o morskim zonama. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je krajem maja saopštio da odbija dijalog sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, pozivajući se na njegove izjave u vezi sa Ankarom tokom posete Sjedinjenim Državama.

Turski lider je pre neki dan zahtevao da Grčka demilitarizuje ostrva u Egejskom moru i osporio ideju razmeštanja američkih baza u Grčkoj, navodeći da bi „punjenje“ Grčke oružjem moglo dovesti do sukoba

– Danas vidimo da za Zapad Turska postaje zemlja sa kojom je s jedne strane potrebno postupati oprezno, a s druge iscrpljivati što je moguće više sankcijama. Ako je ukrajinska „zamka“ ranije postavljena za Rusiju, sada je postavljena još jedna, grčka „zamka“ za Tursku – rekao je Bašbug.

Prema njemu, cilj je blokiranje sprovođenja turske ideologije neoosmanizma.

– Lukava igra Sjedinjenih Država u Ukrajini imala je za cilj da namami Rusiju u zamku. Kao rezultat toga, najviše je stradala sama Ukrajina. Morate shvatiti da u takvim političkim igrama uvek postoji jedan pobednik – tvorac ili autor, a u ovom slučaju to su SAD.

Sada su Amerikanci počeli slične igre protiv Turske i u tu svrhu koriste Grčku. Metodom provokacija Vašington pokušava da gurne Ankaru i Atinu jednu protiv druge. Glavni cilj je još jedan rat u kome će Sjedinjene Države ponovo delovati kao šampioni pravde. Najžalosnije je to što je Turska, znajući za ove planove, prinuđena da postupa oprezno. Uz sve potrebne mere, Ankara ne počinje rat. Tursko rukovodstvo čeka da razumni političari uđu u političku arenu Grčke – rekao je Bašbug.

 

Izvor Novosti onlajn, 14. jun 2022. 

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u