Putin: Svetski rat? Ne pretimo, ali neka vode računa čime raspolažemo

Dodao je da Moskva „zna da se među liderima evropskih zemalja na nivou neformalnih razgovora krišom govori o veoma alarmantnim izgledima koje primena sankcija... može imati pre ili kasnije”

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je specijalna vojna operacija Ruske Federacije za zaštitu Donbasa iznuđena akcija Rusije.

Nastupivši na plenarnoj sednici 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, ukazao je i da je ta operacija sa pravne tačke gledišta „u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom“.

– Danas ću izneti naše – kada kažem „naše“, mislim na rusko rukovodstvo – viđenje situacije u kojoj se nalazi svetska ekonomija.

– Pre godinu i po dana, govoreći na forumu u Davosu, još jednom sam naglasio da je era unipolarnog svetskog poretka završena,  završila se uprkos svim pokušajima ada bude sačuva po svaku cenu.

– Svet zasnovan na dosadašnjim dogmama je definitivno neodrživ.

– Sjedinjene Države su, proglasivši pobedu u Hladnom ratu, proglasile sebe glasnicima Gospodnjim na zemlji koji nemaju nikakve obaveze, već samo interese, a sami ti interesi bili su proglašeni svetim.

– SAD kao da ne primećuju da su se tokom proteklih decenija na planeti formirali novi moćni centri koji su sve glasniji. Svaki od njih razvija sopstvene političke sisteme i javne institucije, sprovodi sopstvene modele ekonomskog rasta i, naravno, ima pravo da ih štiti, da obezbeđuje nacionalni suverenitet.

– Reč je o objektivnim procesima, o istinski revolucionarnim, tektonskim promenama u geopolitici, globalnoj ekonomiji, u tehnološkoj sferi, u čitavom sistemu međunarodnih odnosa, gde se značajno povećava uloga dinamičnih, perspektivnih država i regiona, čiji interesi se više ne mogu zanemarivati.

– Ponavljam: ove promene su fundamentalne, ključne i neumoljive. I pogrešno je verovati da vreme burnih promena može, kako se kaže, da prisedne, da sačeka, da će se navodno sve vratiti u normalu, da će sve biti kao pre. Neće!

– Međutim, čini se da vladajuće elite nekih zapadnih država žive upravo u toj iluziji. Ne žele da primećuju očigledne stvari, već se tvrdoglavo drže senki prošlosti. Na primer, veruje se da je dominacija Zapada u globalnoj politici i ekonomiji nepromenljiva, večna vrednost.

– Ništa nije večno!

– Oni pokušavaju da se suprotstave toku istorije. Oni misle u terminima prošlog veka. Oni su u zatočeništvu sopstvenih zabluda o zemljama van tzv. zlatne milijarde, pa sve ostalo smatraju periferijom, svojim dvorištem koje i dalje tretiraju kao koloniju, a narode koji tamo žive smatraju ljudima drugog reda.

– Otuda kod njih neodoljiva želja da kažnjavaju, da ekonomski slamaju one koji se izdvajaju iz opšteg poretka, koji ne žele da se slepo povinuju. Štaviše, oni grubo i bestidno nameću sopstvenu etiku, poglede na kulturu i ideje o istoriji, a ponekad dovode u pitanje suverenitet i integritet država, stvaraju pretnju njihovom postojanju. Dovoljno je podsetiti se sudbine Jugoslavije i Sirije, Libije i Iraka.

– Irak je praktično razoren, Libija još ne može da vrati svoju državnost, a rat u Avganistanu trajao je decenijama da bi ga na kraju neslavno napustili.

– Ali, stvar je u tome da su se takve situacije razvile onako su oni hteli, a ne kako je trebalo. U brojnim slučajevima, recimo u Jugoslaviji – zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Kosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega – rekao je Putin.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć novi svetski rat, Putin je naglasio da Rusija nikome ne preti, ali da  svi treba da znaju čime sve raspolaže i sa čime će štititi svoj suverenitet:

„Jedan neodgovorni političar [na Zapadu] kaže nešto [o mogućnosti svetskog rata], zatim to nastavi drugi i to – na veoma visokom nivou. Mi odgovorimo u skladu sa tim. A čim odgovorimo, oni odmah kažu da Rusija preti. Mi ništa ne ugrožavamo, ali svi treba da znaju šta imamo i šta ćemo koristiti, ako bude potrebno, da zaštitimo svoj suverenitet“.

Rusija nije protiv mogućeg ulaska Ukrajine u Evropsku uniju jer to nije vojni blok – bio je jasan predsednik RF.

U Sankt Peterburgu je otkrio da je Vladi RF naložio da deo izvoznih dažbina usmeri u poboljšanje životnog standarda na selu.

Upozorio je da je u Africi moguća glad koja će povećati migracije u Evropu.

U nastavaku je pozvao zemlje Zapada da prestanu da misle samo na „sebe voljene“:

„Ako najveće svetske ekonomije nastave da se ponašaju ovako, pretvoriće se u „usisivač“ koju će pokupiti svu robu sa svetskog tržišta, uključujući hranu, a to će probleme samo uvećati. To neće samo dovesti do gladi, već i do novih migracionih talasa. Migranti su već preplavili Sjedinjene Države, gradile one zid na granici sa Meksikom ili ne gradile“.

Posebno je naglasio: „Rusija će svakako iskoristiti nove mogućnosti. Postaćemo još jači“.

U nastavku je ruskim biznismenima, koji su za život bili izabrali Englesku, Floridu ili Španiju, a za biznis ofšor-zone, poručio:

„Sve što se događa u svetu, samo potvrđuje da je kod kuće najsigurnije. Oni koji nisu želeli da poveruju u ovu istinu izgubili su milione dolara na Zapadu. Ne stajte na iste grablje,  ulažite u Rusiju. Tako ćete izbeći otimanje svoje imovine i novca sa računa svojih kompanija“.

Putin je udar na ruske biznismene i njihovu imovinu nazvao ludilom Zapada:

„Udarili su na ljude koji su bili za saradnju sa Zapadom. Na biznis koji nema veze sa Rusijom kao državom i njenim odlukama. Uostalom, gde je tu nepovredivost privatne svojine?

U Finskoj su, primera radi, 11. maja `uhapšena` dva objekta sa nekretninama Pavla Guseva, glavnog urednika „Moskovskog komsomolca“.

U Francuskoj je 5. maja oteta vila u Sen Tropeu porodice biznismena Mihaila Fridmana.

U Italiji je `konfiskovana` jahta ruskog biznismena Andreja Meljničenka.

 

Izvor Fakti, 17. jun 2022. 

Putin: Svi ciljevi operacije biće ispunjeni

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je danas da je specijalna vojna operacija u Ukrajini bila iznuđena i neophodna i naglasio da će svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja.

„Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini odluka je suverene države, zasnovana na pravu da brani svoju bezbednost. U takvoj situaciji, uzimajući u obzir rizike i pretnje koji su u porastu, odluka Rusije o sprovođenju specijalne vojne operacije bila je iznuđena”, kazao je on.

„Teška, ali, bezuslovno, iznuđena i neophodna. To je odluka suverene zemlje koja ima bezuslovno pravo, zasnovano na Povelji UN, da čuva svoju bezbednost”, istakao je Putin, preneo je Sputnjik.

Svi zadaci operacije će biti ispunjeni, a zalog tome je hrabrost i heroizam vojnika, konsolidacija društva, naveo je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, ruski vojnici brane pravo Rusije na slobodan i bezbedan razvoj, boreći se protiv pseudovrednosti, degradacije i dehumanizacije.

Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem, ne žaleći novac za širenje rusofobije, istakao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svetu i operacija u Ukrajini.

„Konsolidacija ruskog društva daje snage ruskim vojnicima”, naglasio je predsednik Rusije, prenosi Tanjug.

Svi koji nastavljaju da sarađuju sa Rusijom nalaze se pod pritiskom evropskih država i suočavaju se s direktnim pretnjama, upozorio je Putin.

Ruski predsednik je ukazao na to da suverenitet u 21. veku ne može biti fragmentaran, te da je važno braniti ne samo politički, nego i ekonomski i tehnološki suverenitet.

Zahvaljujući razvoju tehnologije Rusija ima hipersonično oružje za koje ne postoji pandan u svetu, naglasio je Putin.

Mračne prognoze za rusku ekonomiju se nisu obistinile

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se mračne prognoze za rusku ekonomiju nisu obistinile i da će Rusija nastaviti da se razvija kao „otvorena ekonomija” uprkos neviđenim sankcijama Zapada, prenosi Tass.

„Postepeno vraćamo privredu u normalu. Prvo smo vratili stabilnost finansijskog tržišta, bankarskog sistema i lanca maloprodaje, a od tada ubrizgavamo likvidnosti u privredu da podržimo kompanije, održimo zaposlenost i sačuvamo radna mesta. Mračne prognoze za rusku ekonomiju izrečene još proletos nisu se ostvarile”, rekao je Putin u obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je istakao da će Rusija nastaviti da radi sa zapadnim kompanijama, dodajući da će Moskva nastaviti da širi ekonomsku saradnju „sa onima koji to žele”.

Takođe je primetio da se svi koji nastavljaju da sarađuju s Rusijom nalaze pod pritiskom evropskih država i suočavaju s direktnim pretnjama.

„Neću reći ništa novo ako podsetim da se svi koji žele da nastave da sarađuju s Rusijom izlažu otvorenom pritisku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Ponekad dolazi čak i do direktnih pretnji, ali ipak takve ucene malo znače kada je reč o zemljama na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumeju šta su tuđi, a šta nacionalni interesi”, naglasio je Putin, prenosi Tanjug.

Ruski lider je ocenio da su evropski političari vlastitim rukama zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji.

Dodao je da Moskva „zna da se među liderima evropskih zemalja na nivou neformalnih razgovora krišom govori o veoma alarmantnim izgledima koje primena sankcija ne samo protiv Rusije, već protiv bilo koje države, može imati pre ili kasnije, i koje mogu uticati na sve, uključujući i zemlje članice Evropske unije i evropske kompanije”.

Prema njegovim rečima, „do sada nije došlo do toga, ali evropski političari su već zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji, i to su uradili sami, svojim rukama”.

Putin je podvukao da Rusija treba da se osloni na razvoj domaće ekonomije i privatnog biznisa, i da nastavi sa smanjenjem administrativnih opterećenja.

Osvrćući se na pitanje globalne prehrambene krize, šef ruske države je rekao da pozdravlja inicijativu Ujedinjenih nacija za rešavanje tog problema, preneo je Sputnjik.

„Rusija ne sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište, nismo mi ti koji su minirali ukrajinske luke”, poručio je on uz opasku da bi najtužnija varijanta bila da Ukrajina izvozi žito u zamenu za oružje.

Prema njegovom mišljenju, postoji pet ili šest mogućnosti za izvoz žita iz Ukrajine i vlasti u Kijevu mogu same da reše kako će to činiti, ne obazirući se na svoje „gospodare preko okeana”.

Putin je naveo da Rusija ima kapacitete da značajno poveća izvoz prehrambenih proizvoda i đubriva, kao i količine isporuka žita, koje bi već u sledećoj sezoni mogle da budu veće za oko 50 miliona tona.

Takođe je procenio da u ovom trenutku ne postoje potrebne pretpostavke za promenu svetskih cena đubriva.

„Zbog nedostatka đubriva, cene prehrambenih proizvoda rastu, a to nosi opasnost od gladi u siromašnim zemljama. Sve je to na savesti SAD i Evropske unije”, zaključio je Putin.

Pravila novog svetskog poretka postavljaće jake zemlje

Pravila novog svetskog poretka će postavljati jake, suverene države, koje ne idu po trajektoriji koju im je neko drugi zacrtao, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Tanjug.

„Treba da se menjamo, da osećamo duh vremena. Rusija stupa u novu epohu moćne, suverene zemlje”, zaključio je ruski predsednik u obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Kako je naveo Rojters, njegov govor trajao je 73 minuta.

 

Izvor Politika, 17. jun 2022. 

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u