Markon izgubio većinu u parlamentu; Le Pen: Naša najveća pobeda u istoriji

Nakon što su mediji objavili da je Emanuel Makron izgubio većinu u parlamentu, Le Penova je istakla da je njena stranka postigla cilj da „on postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti”

Koalicija „Zajedno” predsednika države Emanuela Makrona vodi sa 38,31 procenata osvojenih glasova ili 226 mandata u skupštini. Tako pokazuju rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj. Oni su objavljeni na sajtu francuskog ministarstva unutrašnjih poslova na osnovu 97 odsto obrađenog glasačkog materijala.

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojila je 31,43 odsto glasova ili 119 mandata u parlamentu. Na trećem mestu je desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojenih 17,61 odsto glasova, odnosno 89 poslaničkoih mesta. Četvrti su Republikanci sa 7,10 odsto glasova, odnosno 61 mandatom, navodi francusko Ministarstvo.

Izlaznost na današnjim izborima je prema navodima francuskog MUP-a, posle obrađenih 97 procenata glasačkog materijala, iznosila 46,88 odsto. Podsetimo, mediji su objavili da je francuski šef države Emanuel Makron izgubio većinu u parlamentu. Kako se navelo, Makron jeste osvojio većinu, na osnovu prvih preliminarnih rezultata, ali sa njom neće moći da vlada.

Makronovoj koaliciji „Zajedno” pripašće između 205 i 235 poslaničkih mesta, od ukupno 577. Za apsolutnu većinu bilo im je potrebno 289. Melanšonovi levičari osvojili su od 170 do 190 mesta. Trećeplasirani Republikancima iz klasične desnice pripalo je 60 do 75 mesta, a odličan skor ostvario je „Nacionalni front” krajnje desnice sa 75 do 95 mesta.

„To je neuspeh ‘makronije’”

Lider Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona pozdravio je večeras nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj „totalno razbijanje predsedničke stranke”.

„Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou”, naveo je Melanšon, prenosi Figaro.

On je dodao da još ne zna da li je njegova koalicija na prvom ili drugom mestu.

„Ali to je neuspeh ‘makronije’, moralni neuspeh onih koji su svima davali lekcije. Oni su ojačali Nacionalno okupljanje Marin Le Pen”, smatra Melanšon.

„Obraćamo se onima koji žele da vode zemlju napred”

Francuska vlada će se obratiti svim umerenim strankama kako bi se oformila većina u parlamentu nakon što je koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu posle današnjeg drugog kruga parlamentarnih izbora, saopštila je portparolka francuske vlade Olivija Gregoar.

„Obraćamo se onima koji žele da vode zemlju napred”, navela je Gregoar, prenosi Rojters.

Oglasila se i Marin Le Pen

Predsednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na današnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila „ubedljivo najveću pobedu u istoriji”.

„Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje”, istakla je Le Pen, prenosi Figaro.

Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj „da Emanuel Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti” i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.

„Imam poverenje u sve nas”

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je danas da će njena vlada od sutra početi da radi na tome da obezbedi većinu u parlamentu i stabilnost francuske ekonomije.

„Imam poverenje u sve nas i u naš osećaj odgovornosti. Želimo da nastavimo da vas štitimo i osiguravamo vašu bezbednost”, navela je Borne, prenosi Rojters.

 

Izvor Tanjug/B92, 19. jun 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Sarah Meyssonnier

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u