Rusija postala najveći dobavljač nafte za Kinu

Rojters ističe kako podaci kineske carine ukazuju da je Moskva u stanju da pronađe kupce za svoju naftu uprkos zapadnim sankcijama, iako je morala da obori cene tog energenta

Kineski uvoz sirove nafte iz Rusije u maju je skočio za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostigao rekordan nivo, čime je Saudijska Arabija izgubila dosadašnji status glavnog kineskog dobavljača, a rafinerije su unovčile snižene isporuke nakon međunarodnih sankcija Moskvi uvedenih zbog njene invazije na Ukrajinu.

Uvoz ruske nafte, uključujući i onu transportovanu naftovodom Istočni Sibir – Tihi okean (ESPO), kao i prekomorske pošiljke iz ruskih evropskih i dalekoistočnih luka, dostigao je u maju skoro 8,42 miliona tona, objavila je agencija Rojters, pozivajući se na podatke kineske carine (Chinese General Administration of Customs).

To je približno 1,98 miliona barela dnevno i više je od aprilskog dnevnog proseka koji je bio 1,59 miliona barela, navodi Rojters.

Kineske kompanije, uključujući državnu rafineriju SinopeK i državni Zenhua Oil, povećale su kupovinu ruske nafte privučene velikim popustima nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji.

Saudijska Arabija je postala drugi najveći dobavljač s količinom koja je u maju na godišnjem nivou porasla za devet odsto – na 7,82 miliona tona, odnosno 1,84 miliona barela dnevno, što je manje od aprilskih od 2,17 miliona tona.

Rusija je tako nakon 19 meseci dospela na prvo mesto, a carinski podaci objavljeni danas pokazuju da je Kina u maju uvezla i 260.000 tona iranske sirove nafte.

Rojters ističe kako ti podaci ukazuju da je Moskva u stanju da pronađe kupce za svoju naftu uprkos zapadnim sankcijama, iako je morala da obori cene tog energenta.

Britanska agencija navodi da je ukupna kineska potražnja za sirovom naftom smanjena i zbog ograničenja prouzrokovanih panedijom kovida 19 i usporavanja ekonomije, ali da su vodeći uvoznici i rafinerije pojačali kupovinu jeftinije ruske nafte.

 

Izvor Tanjug/RTV, 20. jun 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Aly Song

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u