Rusija zapretila Litvaniji: Ako ne reši EU, rešićemo mi na svoj način

Moskva zahteva od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru ili će, u suprotnom, „imati odrešene ruke za rešavanje problema na način koji sama izabere”

Rusija ima pravo da reaguje kako bi zaštitila nacionalne interese u slučaju da Litvanija uskoro u potpunosti ne obnovi teretni tranzit u Kalinjingradskoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Procenjujemo provokativne mere Litvanije koje narušavaju međunarodno-pravne obaveze te zemlje, pre svega Zajedničku izjavu Ruske Federacije i Evropske unije o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostale teritorije Ruske Federacije od 2002. godine – kao otvoreno neprijateljske”, piše u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je pozvalo privremenu otpravnicu poslova Litvanije Virdžiniju Umbrasene i uručilo joj protesnu notu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odluku litvanskih vlasti da obustave tranzit robe preko svoje zemlje nazvao nezakonitom i dodao da je ona bez presedana. Prema njegovim rečima, ta situacija zahteva duboku analizu u narednih nekoliko dana, nakon kojih će Moskva preduzeti uzvratne mere.

 

Izvor Sputnjik, 20. jun 2022.

 

Ruski senator: EU mora da ukine blokadu Kalinjingrada ili će Rusiji biti „odrešene ruke”

U slučaju da Evropska unija ne popravi situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, osporiće dokumente o članstvu Litvanije u EU i u tom slučaju će Moskva imati „odrešene ruke” za rešavanje problema na način koji sama izabere, izjavio je šef Komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.

„Ako Evropska unija odmah ne ispravi drsku ludoriju Vilnjusa, sama će za nas osporiti legitimitet svih dokumenata o članstvu Litvanije u EU i dati nam odrešene ruke za rešavanje litvanskog problema kalinjingradskog tranzita na način koji mi izaberemo”, napisao je političar na Telegramu.

On je istakao da je na 20. godišnjicu „Zajedničke izjave o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka teritoriji Rusije”, između Rusije i Evropske unije, Litvanija odlučila da zaustavi skoro 50 odsto tereta koji se železnicom prevozi preko njene teritorije u kalinjingradskom pravcu.

„Viljnus je na taj način sebi pomerio stolicu na kojoj je sedeo svih ovih godina kao zemlja članica EU”, napisao je ruski senator.

Litvanska transportna blokada Kalinjingrada se može proceniti kao direktna NATO agresija protiv Rusije preko zemlje članice Alijanse, što primorava Moskvu da pribegne odgovarajućoj samoodbrani, izjavio je Klimov.

Portparol Vlade Kalinjingradse oblasti Dmitrij Liskov je rekao da će se teret koji se nalazi na spisku sankcija i koji je zabranjen da se transportuju preko Litvanije isporučivati morskim putem.

Ranije je gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izjavio da Rusija razmatra odgovor na odluku Litavnije da značajno smanji železnički tranzit tereta u tu oblast iz drugih regiona Rusije, kao i da je odluka nezakonita i može imati dalekosežne posledice po Evropsku uniju.

 

Izvor Sputnjik, 20. jun 2022.

 

Javili se nakon ruskog ultimatuma: Dobili smo odobrenje; Zna se ko može da prođe

Nakon svojevrsnog ultimatuma koji je Rusija uputila Litvaniji zbog transportne blokade Kalinjingrada, oglasila se i Litvanija.

Naime, litvanski ministar spoljnih poslova izjavio je danas da je njegova zemlja takvu odluku donela nakon konsultacija i nakon što je za to dobila odobrenje od Evropske komisije.

Gabrijelijus Landsbergis je na samitu šefova diplomatija zemalja članica EU rekao da je njegova zemlja počev od 17. juna zabranila železnički tranzit sve robe iz Rusije koja je pod sankcijama EU, preko svoje teritorije.

„Ova odluka je doneta nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i implementirana je pod vođstvom EK”, objasnio je Landsberg.

Načelnik kaljiningradskog regiona upozorio je još prošle sedmice da zvanični Viljnus planira da prekine sav železnički trazit ruske robe kroz svoju teritoriju, a iz Moskve je danas saopšteno da „ako EU ne ispravi situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, zvanična Moskva će morati sama da reši taj problem”.

„Evropska unija, ako odmah ne ispravi bezobrazluk Vilnjusa, sama će za nas dezavuisati legitimnost svih dokumenata o članstvu Litvanije u EU i odrešiće nam ruke da rešimo tranzitni problem Kalinjingrada koji je stvorila Litvanija na bilo koji način koji izaberemo”, naveo je ruski zvaničnik.

Nastavlja se tranzit putnika koji nisu pod sankcijama EU

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je danas da se tranzit putnika i tereta koji nisu pod sankcijama Evropske unije nastavlja preko teritorije te zemlje u Kalinjingradsku oblast Rusije.

„Prevoz putnika i robe koji ne podležu režimu sankcija EU se nastavlja preko teritorije Litvanije, kako do, tako i iz Kalinjingradske oblasti.

„Litvanija nije uvela nikakva unilateralna, pojedinačna ili dodatna ograničenja za ovaj tranzit”, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da Litvanija samo sledi sankcije EU, prenosi agencija TASS.

Ranije danas je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

 

Izvor B92, 20. jun 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Vitaly Nevar/File Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u