Fon der Lejen: Srbija da izabere stranu; Vulin: Neće vam se svideti odgovor

Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Iz Beograda stiže odgovor da Srbija neće pristati na ultimatum

Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Mi želimo Srbiju uz nas, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da ta zemlja deli naše vrednosti, na primer vladavinu prava i demokratiju, kao i da odbija rusku invaziju“, poruka je Fon der Lajen u intervjuu austrijskim dnevnicima „Viner cajtung“ i „Klajne cajtung“.

Podvukla je da je spoljnopolitičko opredeljenje kandidata veoma bitno.

„Naravno da očekujemo da svi vučemo istu stranu užeta“, podvukla je predsednica EK.

Upitana koliko je Zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine, i šta se može ponuditi tim zemljama, ona je ukazala da su gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine.

„Nadam se da ćemo naći rešenje, da ćemo konačno moći da ispunimo naše obećanje i početi pristupne pregovore. BiH, na primer, može odmah stupiti u pristupne pregovore kada ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka i tome treba odati priznanje“, rekla je ona.

Na pitanje koliko će trajati dok Ukrajina postane članica EU, Fon der Lajen je ukazala da je pristupni proces vezan za napredak.

„U rukama je kandidata koliko brzo se kreću u postupku“, rekla je ona ukazujući da su Slovačka i Turska dobile status kandidata 1999., da je Slovačka preduzela sve da primeni potrebne reforme, te je pet godina kasnije postala članica, a Turska je danas „udaljenija od članstva nego što je ikada bila“.

Fon der Lajen je prenela da je stekla utisak da su ukrajinske vlasti visoko motivisane i građani ujedinjeni oko želje da pristupe EU.

„Žele potrebne reforme da primene što pre. Predsednik Volodimir Zelenski mi je rekao da bi oni to uradili i ako ne bi bilo reči o članstvu, zato što je to dobro za zemlju i demokratiju. To je i jedan od razloga zašto smo preporučili Savetu EU davanje statusa kandidata“, istakla je predsednica EK.

Na konstataciju da su mnogi mišljenja da EU ne može savladati prijem tako velike, siromašne zemlje, bez reformi, rekla je da Unija mora definisati koje preduslove želi da stvori za potencijalne nove runde proširenja, dodajući da je tu, na primer, pitanje jednoglasnosti.

Na pitanje šta ako vlade ne dogovore status kandidata za Ukrajinu, Fon der Lajen je izrazila uverenost da će biti pozitivne odluke.

Upitana za austrijski predlog reforme pristupnog procesa, ona je podsetila da je tek pre dve godine taj proces reformisan.

„Naš predlog su prihvatili parlament i Savet. Taj proces je modernizovan i ojačan. Sada imamo mogućnost kroz objedinjavanje postupaka da brže napredujemo, ili obratno, ako prepoznamo nazadovanje, da zatražimo preradu“, rekla je ona.

Na pitanje koliko je EU udaljena od sedmog paketa sankcija protiv Rusije, Fon der Lajen je istakla da je Unija bila ekstremno jedinstvena i uspešna oko prvih šest paketa, koji koštaju nešto i samu Evropu, ali više koštaju Rusiju.

„Na primer finansijski sektor. Ruska centralna banka mora skupo plaćati održavanje stabilnosti rublje. U privredi smo mnogo učinili u kontroli izvoza. Nedostajući delovi postaju u svim oblastima problem, ruski avioni ne mogu gotovo nigde izvan zemlje sletati, jer nedostaju sertifikati. Delovi nedostaju i u železničkom saobraćaju, u autoindustriji nedostaju komponente. Sada moramo pogledati da nema rupa“, objasnila je ona.

Kada je reč o energetici, prenela je da EU ima planove za vanredne situacije za zimu, na kojima je radila od početka rata u Ukrajini.

„Trenutno je popunjenost naši skladišta gasa na 43 odsto, a želimo da do zime bude na 80 procenata“, objasnila je ona.

Ukazala je da je cilj da se okonča zavisnost od ruskog gasa, što je i deo sporazuma sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, ali i dogovor sa Izraelom, Egiptom, Norveškom i Azerbejdžanom.

Na pitanje da li je na stolu embargo na gas kao dalja sankcija protiv Rusije, Fon der Lajen je izbegla direktan odgovor.

„Mi smo na putu da postanemo nezavisni od Rusije. Ukupna potrošnja gasa u EU je u prvom kvartalu pala za devet odsto. Ljudi razumeju koliko je važno i koliko je to povezano sa visokim cenama. Ruske isporuke su smanjenje za 30 odsto“, kazala je predsednica EK.

 

Izvor RTV, 21. jun 2022. 

 

Vulin: Ne pretite nam

Ursuli von der Lajen dobila je odgovor iz Srbije povodom izjave da Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao je da je Srbija, koju vodi poslednji slobodni državnik Evrope Aleksandar Vučić, na svojoj strani.

„Srbija je kroz svoju istoriju bila predmet brojnih ucena i ultimatuma.

U dva poslednja svetska rata, Nemačka se isticala ultimatumima posle kojih su umirali milioni Srba. I uvek je pitanje bilo na čijoj smo strani. Srbija je na svojoj strani, Srbija je na boljoj strani istorije, čime narod gospođe fon der Lajen i većine naroda koji čini Evropsku uniju ne može da se pohvali“, naveo je Vulin u saopštenju.

„Srbija, koju vodi poslednji slobodni državnik Evrope Aleksandar Vučić je na svojoj strani. Srbija dosledno poštuje međunarodno pravo i zato nam nije razumljivo da je teritorijalni integritet Ukrajine svetinja, a celovitost Srbije nije. Svaki ultimatum počne sa jednim uslovom, a nastavi se još jednim, pa još jednim. Samo uvedimo sankcije Rusiji, pa samo priznajmo takozvano Kosovo, pa samo napustimo Republiku Srpsku. Ko nam garantuje da se od nas neće tražiti da samo naoružavamo Ukrajinu, pa da samo postanemo deo sukoba zbog koga duboko žalimo, ali nismo i nećemo da budemo deo njega. A kada sve to ispunimo, eto 2033. godine, pa možda i budemo bliže članstvu u Evropsku uniju“, kazao je Vulin i dodao:

„Da je Aleksandar Vučić prihvatio da uvede sankcije Rusiji i prizna takozvano Kosovo, već bi zaboravili na gluposti koje ponavljaju u medijima o diktaturi, o izostanku vladavine prava i sličnim lažima. Do početka sukoba u Ukrajini, Evropska unija je o Kijevu govorila kao o jednoj od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, a sada ih proglašava zemljom kandidatom. Pustite Srbe da sami odlučuju i nemojte im pretiti silom, možete dobiti odgovor koji vam se neće dopasti“, izjavio je ministar Aleksandar Vulin, komentarišući navode Fon der Lajenove da Srbija mora da se odluči na čijoj strani želi da bude.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Olivier Hoslet

 

Izvor: B92, 21. jun 2022. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u