Pokret za odbranu KiM: Energetski sistem na Kosmetu predat Albancima

Sporazumom Petković-Bisljimi nastavlja se sa protivustavnim odricanjem od srpskih resursa na Kosovu i Metohiji, ističu iz Predsedništva Pokreta za odbranu KiM

Sporazumom Petković – Bisljimi, potpisanim 21. juna 2022. u Briselu, odnosno, dogovorenom „Mapom puta za implementaciju energetskog sporazuma“, režim Aleksandra Vučića konačno se odrekao distributivno-elektroenergetskog sistema Srbije na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. On je formalno predat turskoj kompaniji, a suštinski velikoalbanskoj tvorevini „Kosovu“ i njenim NATO-sponzorima, među kojima Turska igra jednu od najvažnijih uloga.

„Kosovu“ je konačno predat ključni elektroenergetski objekat na severu Kosova i Metohije – podstanica Valač, kao i cela srpska infrastruktura za prenos i distribuciju električne energije. Štaviše, na severu Kosova srpski „JP EPS Elektrokosmet“ prestaje sa radom, da bi se u albanskom kvazipravnom sistemu osnovao „Elektrosever“. On će preuzeti one radnike koji će pristati da rade u albanskom sistemu, bez prava na srpsko penziono i zdravstveno osiguranje. Pri tome, u svakom trenutku „Elektroseveru” će, ukoliko tako procene separatističke vlasti u Prištini, moći da oduzmu dozvolu za rad. Ako deo zaposlenih prihvati da radi u nekoj od organizacionih jedinica EPS u centralnoj Srbiji (čemu objektivno doprinosi pomenuti sporazum), to će dovesti do novih iseljavanja, možda i stotina srpskih porodica sa Kosova i Metohije.

Turska je od „Kosova“ 2012. godine „kupila“ kompaniju za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS), nekadašnju distribuciju JP EPS – Elektrokosmet, državnu imovinu Srbije. KEDS je prodavao struju i održavao distributivnu mrežu na KiM, uključujući i srpske enklave, sa iuzetkom severa, gde je to činio sada ukinuti „Elektrokosmet“. Kao da ni to nije dovoljno, sporazumom Petković – Bisljimi spiskovi srpskih korisnika električne energije (preduzeća, ali pre svega fizičkih lica), biće, bez ikavih zaštitnih garancija i klauzula, predati Prištini, uključujući brojne lične podatke i ona će  im od sada naplaćivati svoje elektroenergetske usluge preko „Elektrosevera“, firme koja će biti registrovana u prištinskom kvazipravnom sistemu, i koja će raditi za račun Prištine.

Iako se javnosti predstavlja da se o pitanju svojine na elektro-energetskoj mreži i postrojenjima nije pregovaralo, režim Aleksandra Vučića je ovim sporazumom, kome su predhodili pregovori sa turskim „vlasnicima“ KEDS u Istambulu, legalizovao otimačinu celokupne imovine EPS-a koju su samozvane vlasti u Prištini, neovlašćeno „privatizovale“ – „prodale“ turskom konzorcijumu Çalik & Limak 2012. godine. Reč je o celokupnoj elektrodistributivnoj mreži i postrojenjima JP EPS, koju je pod nazivom KEDS Priština prodala turskoj kompaniji.

Na sramotu svih građana Srbije koji trpe ova poniženja, time se nastavlja sa protivustavnim odricanjem od srpskih resursa na Kosovu i Metohiji. Energetskim sporazumom i „mapom puta“ za njegovo sprovođenje, uspostavlja se suverena vlast „Kosova“ u oblasti elektroenergetskog snabdevanja na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Time se, taktikom korak po korak, nastavlja sa predajom suverene vlasti Srbije na Kosovu i Metohiji, i hrli u veleizdaju – priznanje tzv. Kosova kao nezavisne države. O tome, uostalom, svedoči i rečito ćutanje srpskih vlasti povodom još jedne nečuvene provokacije – zajedničke, već osme po redu, sednice vlade Albanije, Vučićevog partnera iz „Malog Šengena“ („Otvorenog Balkana“), i „vlade Kosova“ – u srpskoj Prištini.

 

U Beogradu, 21. juna 2022.

 

Predsedništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije:

 

Prof. dr Mitra Reljić

Prof. dr Slobodan Samardžić

Prof. dr Miloš Ković

Prof. dr Časlav Koprivica

Prof. dr Dušan Proroković

 

Izvor pokretzaodbranukosovaimetohije.rs, 22. jun 2022. 

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u