Putin i Si na samitu BRIKS-a: Sankcije se Zapadu vraćaju kao bumerang

„Sve zabrinjava to što bi globalna ekonomija mogla da zapadne u močvaru krize“, rekao je Si Đinping

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će zbog poteza Zapada globalni ekonomski problemi postati hronični.

U pozdravnom govoru na poslovnoj konferenciji zemalja BRIKS-a, on je rekao da se „pojačavaju mehanizmi vršenja pritiska na konkurenciju uvođenjem novih politički motivisanih sankcija iznova i iznova”, prenosi agencija Tas s.

„Na delu je namerno raskidanje odnosa saradnje, prekidaju se transportni i logistički lanci. Sve je to suprotno zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici, šteti interesima preduzeća u globalnim razmerama i ima negativan uticaj na blagostanje stanovništva, u suštini, svih zemalja”, naveo je Putin.

Ruski lider je ocenio da će kao rezultat svega toga, problemi u globalnoj ekonomiji postati hronični, nabrajajući u tom kontekstu smanjenje poslovne aktivnosti, rast nezaposlenosti, manjak sirovina i komponenti, pogoršanje problema u obezbeđivanju globalne prehrambene sigurnosti, rast cene žitarica i drugih osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

„Preduzetnici u našim zemljama (BRIKS) moraće da razvijaju poslovanje u otežanim uslovima pošto zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine, nepovredivosti privatne svojine, vode suštinski neodgovoran makroekonomski kurs, uključujući pokretanje štamparija novca, nekontrolisanu emisiju i gomilanje neobezbeđenih dugova”, rekao je Putin, javlja Tanjug.

Prema njegovim rečima, ruska makroekonomska politika pokazuje delotvornost u uslovima pritiska spoljnih sankcija.

„Naša makroekonomska politika se zapravo pokazala delotvornom. Uspeli smo da zaštitimo ruski finansijski sistem i da krenemo sa stabilizovanjem situacije u industriji pružajući ciljanu socijalnu podršku građanima”, rekao je ruski predsednik.

 

Izvor Politika, 22. jun 2022.

Si Đinping: Sankcije su bumerang

Politika sankcija je bumerang i batina sa dva kraja, njena primena u konačnom skoru nanosi štetu kako svetskoj zajednici, tako i onima koji ih uvode, izjavio je predsednik Kine Si Đinping tokom poslovnog foruma zemalja-članica BRIKS-a.

„Realnost ponovo pokazuje da su sankcije kao bumerang i batina s dva kraja. Politizacija svetske ekonomije, njeno pretvaranje u instrument i oružje, korišćenje dominantne pozicije u svetskom finansijskom sistemu radi proizvoljnog uvođenja sankcija u krajnjem ishodu nanosi štetu ne samo svetskoj zajednici nego i onima koji ih iniciraju“, rekao je Si Đinping, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Kine.

Kineski lider je dodao da su sada pojedini važni proizvodni lanci i lanci isporuka veštački poremećeni, raste i globalna inflacija, a međunarodno finansijsko tržište nastavlja da se koleba, slabeći globalnu ekonomiju.

„Sve zabrinjava to što bi globalna ekonomija mogla da zapadne u močvaru krize“, rekao je Si Đinping i dodao da je sada kao nikada ranije važno da se vodi „odgovorna ekonomska politika kako bi se izbegao negativni uticaj na zemlje u razvoju“.

On je pozvao zemlje BRIKS-a da učvrste saradnju u sferi prehrambene proizvodnje i energetike, podsećajući na to da se oko 1,2 milijarde ljudi u 70 zemalja suočilo sa epidemijom, prehrambenom, energetskom i dužničkom krizom.

Predsednik Kine je istakao da je kriza u Ukrajini pokazala da širenje vojnih blokova neizbežno vodi do nesigurnosti kada je reč o bezbednosti.

„Istorija nam pokazuje da hegemonizam, politika formiranja blokova, kao i suprotstavljanje tabora ne donose mir i bezbednost, nego nas vodi u ratove i sukobe“, naglasio je Si Đinping.

 

Izvor Politika, 22. jun 2022. 

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u