Nemačka planira da nacionalizuje Severni tok 2? Oglasio se i Kremlj

„Ne mogu da komentarišem – ni da potvrdim, ni da demantujem", rekla je predstavnica nemačkog ministarstva na brifingu za novinare

Nemačko Ministarstvo privrede razmatra mogućnost eksproprijacije dela „Severnog toka 2“na teritoriji Nemačke, piše „Špigel“ pozivajući se na izvore u Ministarstvu.

„Federalna vlada proučava da li treba izvršiti eksproprijaciju dela gasovoda koji se nalazi na teritoriji Nemačke i odseći je od ostatka gasovoda a zatim cevi koje vode sa kopna u more povezati sa mobilnim terminalom za tečni gas“, piše list.

U članku se navodi da je problem u tome što ohlađeni gas kupljen ne od Rusije nego od drugih snabdevača mora nekako da stigne u cevi.

Dva planirana terminala za tečni gas u Vilhelmshafenu i Brunsbitelu neće skoro biti gotova. Potrebno je više terminala, posebno jedan u Baltičkom moru kako bi se bolje gasom snabdevala istočna i posebno južna Nemačka, uključujući Bavarsku, navodi „Špigel“ .

U Ministarstvu privrede Nemačke nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju te informacija.

„Ne mogu da komentarišem – ni da potvrdim, ni da demantujem“, rekla je predstavnica Ministarstva na brifingu za novinare.

Podsetimo, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nemački kancelar Olaf Šolc je naložio Ministarstvu ekonomije zemlje da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija „Severnog toka 2“.

Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

 

Izvor Sputnjik, 24. jun 2022. 

 

Kremlj: Uz dožno poštovanje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se povodom pisanja medija o mogućoj nacionalizaciji dela „Severnog toka 2“ u Nemačkoj, konstatujući da je reč o hipotetičkim pretpostavkama.

„Hajde da se ne bavimo takvim hipotetičkim diskusijama. Ako bude nekih konkretnih akcija onda će to, naravno, pre svega biti posao za advokate kako bi dali pravnu ocenu takvim postupcima, ako se zaista razgovara o tome“, prokomentarisao je Peskov.

Po njegovim rečima, „bilo bi pogrešno nešto reći, ne znajući suštinu onoga što se dešava“.

„Trenutno ne možemo da damo ocenu, zasad nemamo nikakve zvanične izjave, ništa. Ali uz dužno poštovanje, ili nepoštovanje, vest ‘Špigela’ ne može biti osnova za bilo kakve odgovorne izjave“, dodao je Peskov.

Ranije je nemački „Špigel“ objavio da Nemačko Ministarstvo finansija razmatra mogućnost eksproprijacije dela „Severnog toka 2“na teritoriji Nemačke.

 

Izvor Sputnjik, 24. jun 2022. 

 

Naslovna fotografija: Odd Andersen/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u