The Hill: Posle Avganistana, SAD u Ukrajini pred drugim porazom za godinu dana

Moloni upozorava da „situacija oko Ukrajine može dovesti (nakon Avganistana) i do drugog velikog strateškog poraza SAD i njihovih NATO saveznika u istoj godini“.

Džo Bajden je najavio je isporuku Ukrajini višecevnih raketnih bacača HIMARS koja će biti deo novog paketa vojne pomoći Kijevu.

Ekspert za geopolitiku Frensis Sempa ocenio je da bi ta odluka mogla da ima nepredvidive posledice po međunarodnu bezbednost. Citirao je izvor iz Bajdenove administracije koji je rekao da će ti bacači ići u kompletu sa raketama dometa do 80 km.

Povodom Bajdenove igre sa Ukrajinom sada već vrte glavom i drugi znalci u Sjedinjenim Državama.

Američki potpukovnik Danijel Dejvis rekao je da Oružane snage Ukrajine trpe katastrofalan poraz u Donbasu.

Televiziji Fox News dodatno je rekao:

„Ako pogledate odnos snaga, posebno na bojnom polju, videćete da Rusija ima ogromnu prednost. Zapadne zemlje nemaju racionalnog razloga da se nadaju da će Oružane snage Ukrajine uspeti da preokrenu situaciju. Ruska vojska napreduje i razbija Oružane snage Ukrajine i smanjuje njihovu borbenu sposobnost“.

Dejvis procenjuje da su SAD i Evropska unija poslale jedva desetinu naoružanja koje je Kijevu bilo potrebno za stvaranje makar neke vrste pariteta, pa je i zbog toga poraz režima Vladimira Zelenskog neizbežan.

On je takođe kritikovao američku administraciju zbog pokušaja da nanese štetu Rusiji na račun Ukrajine:

„Mislim da to nije fer igra. Neće se baš dobro završiti ni za Vašington“.

Kolumnista američkog lista The Hill Vilijam Moloni upozorava da „situacija oko Ukrajine može dovesti (nakon Avganistana) i do drugog velikog strateškog poraza SAD i njihovih NATO saveznika u istoj godini“.

Moloni smatra da je „brzopleto povlačenje“ američkih trupa iz Avganistana dovelo u pitanje ulogu SAD kao lidera „slobodnog sveta“ i da je predstavljalo potpuni šok za saveznike Amerike.

„To je bio ozbiljan udarac i poniženje za Vašington, a sada, za manje od godinu dana, sukob u Ukrajini mogao bi da postane još jedan poraz visokog profila za NATO snage“, naglašava The Hill.

I zaključuje: „Bajdenova administracija je na klizavoj stazi, pogrešne odluke su moguće na svakom koraku. Činjenica da su ogromne teritorije Ukrajine već prešle pod kontrolu Rusije strateško je poniženje za SAD“.

 

Izvor Fakti, 24. jun 2022

 

Naslovna fotografija: Verified UGC via AP

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u