G. Sadulajev: Ispade da je kod nas sve u redu

Kao što je rekao ruski pisac Prilepin, ispada da je kod nas sve u redu. Ima i žita i gasa. Kuvaćemo kašu i ješćemo. I čak ćemo pomoći. Prijateljima

U principu, ništa novo se ne dešava. Ponekad pogledaš: evo novog! A to je već bilo. Danas UN zabrinuto izveštavaju o opasnosti od gladi zbog nestašice pšenice na svetskom tržištu. Ako do nje zaista dođe, to će biti najveštačkija glad u čitavoj istoriji čovečanstva. Tokom proteklih nekoliko godina, Zapad je uporno uništavao globalnu ekonomiju, prekidao ekonomske veze, ometao i blokirao svaku komunikaciju između zemalja i regiona, gurajući planetu u glad. I sad „odjednom“ – planeti preti glad. Pa zašto se tome čudite?

U čemu Zapad vidi smisao? Sve jedno te isto: kontrola, potiskivanje, potčinjavanje, politika, moć, vlast… Zapad želi da posedovanje hrane postane privilegija dostupna samo odabranim društvenim slojevima i odabranim zemljama.

Dok debeli smrša, mršavi će umreti. Nestašica hrane u bogatim zemljama dovešće do rasta cena i snižavanja životnog standarda stanovništva. Ali u siromašnim zemljama, to će dovesti do masovne gladi i izumiranja. A onda će fini dobrotvori sa Zapada u izgladnele regione poslati malo humanitarne hrane. Sa velikom pompom. Istu onu hranu koju su tiho i bez pompe ukrali iz tih izgladnelih krajeva.

Zapad je započeo smišljeni kurs stvaranja veštačkog problema nestašice hrane još u takozvanoj pandemiji. Prvo pandemija, pa onda kampanja „borbe sa pandemijom“. Zatim – neodgovorna finansijska politika, neobezbeđena novčana emisija da bi se njihovim šarenim papirićima kupovala realna sredstva širom sveta. Zatim su usledile sankcije, koje su trebale da „pocepaju” rusku privredu, ali su rasturile u komadiće svetsku ekonomiju. I sad planeti preti glad, a kriva je… Rusija! Zato što je pokrenula specijalnu vojnu operaciju i ne dozvoljava izvoz ukrajinskog žita, kojim se, ispostavlja se, hranilo pola Afrike.

Vladimir Putin je na Petrogradskom forumu rekao: ukrajinskog žita ima samo pet miliona tona. Neka ga izvoze, niko im ne smeta. U svetskom obimu pšenice to nije ni 1%, već manje. A Rusija je spremna da isporuči 50 miliona. Ali, verovatno ne svim zemljama, već samo prijateljskim.

I spremni smo da isporučimo svoja đubriva bez kojih će prinos značajno pasti. Tako da se mi uopšte ne zatvaramo. Mada bi, od svih zemalja sveta, Rusiji verovatno bilo najlakše da preživi krizu u režimu autarkije, jer imamo sve, i sve svoje. Rusija je sama po sebi makro-region. A zajedno sa saveznicima i trgovinskim partnerima, prijateljskim državama – mega-region, globalni klaster.

Kao što je rekao ruski pisac Prilepin, ispada da je kod nas sve u redu. Ima i žita i gasa. Kuvaćemo kašu i ješćemo. I čak ćemo pomoći. Prijateljima.

 

Preveo: Ž. Nikčević

 

Izvor Iskra, 26. jun 2022. 

 

Naslovna fotografija:

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u