U Americi protestuju pristalice i protivnici prava na abortus

Amerikanci zbog ovakvih zakonski odredbi masovno izlaze na ulice, mada pravo da protestuju koriste i oni koji podržavaju ovakvu presudu Vrhovnog suda

U Sjedinjenim Američkim Državama nastavljeni su protesti protiv ukidanja prava na abortus. Neke savezne države su odmah uvele zabranu, dok neke imaju rok od 30 dana da to učine. U Viskonsinu je ponovo na snazi zakon iz 1849. godine.

Nekoliko saveznih država je odmah počelo da primenjuje hitne zakonske odredbe, dok druge imaju rok od 30 ili više dana da reaguju na presudu Vrhovnog suda kojom je poništeno istorijsko pravo na abortus, garantovano presudom iz 1973. godine u postupku „Rou protiv Vejda“.

U 18 država na snagu su stupile hitne zakonske odredbe, odnosno stupiće u zakonom predviđenom roku od 30 dana. U nekim državama i ne postoji rok u kojem treba da dođe do primene presude Vrhovnog suda.

Hitne zakonske odredbe, koje postoje u 13 saveznih država, napravljene su kako bi odmah, ili ubrzo nakon poništenja sudske presude stupile na snagu, dok će u devet država ponovo na snazi biti zabrane koje su prethodile presudi iz 1973. godine

Nove zakonske odredbe važe u Arkanzasu, Kentakiju, Luizijani, Misuriju, Oklahomi, Južnoj Dakoti i Juti. Slične odredbe postoje u Ajdahu i Tenesiju, gde će biti primenjene u roku od 30 dana, a sličan rok važi i za Teksas.

Zvaničnici iz Misisipija i Severne Dakote kažu da još nisu primenili zabrane, a u Vajomingu se još nisu izjasnili.

Odredbe stare više od jednog veka

U nekim od država na snagu će stupiti zakoni stari više od jednog veka. Reč je o Alabami, Arizoni, Arkanzasu, Mičigenu, Misisipiju, Oklahomi, Teksasu, Zapadnoj Virdžiniji i Viskonsinu.

Zvaničnici u nekim državama su pohitali da primene nove zakonske odredbe nakon što je saopštena odluka Vrhovnog suda.

Republikanski guverner Misurija Majk Parson je potpisao da nove odredbe stupaju na snagu samo nekoliko minuta nakon što je saopštena presuda. Državni zakoni sada brane lekarima da primene abortus, a u slučaju da to učine preti im 15 godina robije. Ne postoji izuzetak čak ni u slučajevima incesta i silovanja, ali postoji iz medicinski nužnih razloga.

U Oklahomi svako ko primeni abortus, ili prepiše medikament u tu svrhu, može da se suoči sa kaznom od dve do pet godina zatvora.

Juta bi mogla da odobri abortus u slučajevima silovanja, incesta i hitnih slučajeva.

U Teksasu, u kojem nove zakonske odredbe još nisu stupile na snagu, organizacije koje su pružale usluge abortusa obustavile su rad.

U Mičigenu je trenutno na snazi zakon iz 1931. kojom lekarima, a verovatno i ženama koje primene abortus, preti kazna zatvora od četiri godine. Međutim, demokratski guverner Grečen Vitmer kaže da je reč o zastarelom zakonu i da će sud te države zasad zaustaviti njegovu primenu.

Naime, Vitmer je u aprilu podneo tužbu Vrhovnom sudu kojom je zatražio da da mišljenje da li ustav Mičigena štiti pravo na abortus.

U Viskonsinu je „privremeno suspendovana“ primena abortusa, u skladu sa državnim zakonima koji datiraju iz 19. veka. Prema tom zakonu iz 1849. godine abortus je zabranjen u gotovo svim slučajevima.

U Arizoni je ponovo na snazi zakon iz 1901. godine prema kojem za abortus preti kazna od dve do pet godina zatvora svakome ko izvede proceduru, ili pomogne ženi da izazove pobačaj. Izuzetak su situacije u kojima život žene od toga zavisi. Inače, Arizona ima i novije zakonske odredbe, poput one iz marta ove godine kojom se brani abortus nakon 15. nedelje trudnoće.

Amerikanci zbog ovakvih zakonski odredbi masovno izlaze na ulice, mada pravo da protestuju koriste i oni koji podržavaju ovakvu presudu Vrhovnog suda.

Ispred zgrade Vrhovnog suda demonstranti su uzvikivali „Prava žena su ljudska prava“, dok je jedan propovednik pokušavao da ih nadglasa. U subotu su dve osobe uhapšene jer su ogradu suda gađale farbom.

U Arizoni je policija ispalila suzavac kako bi rasterala pristalice prava na abortus koji su protestovali ispred Kongresa. Poslanici su prethodno morali da se sklone u podrum kongresnog zdanja, dok su bili suočeni sa demonstracijama hiljada ljudi.

 

Izvor NBC NEWS, ABC NEWS, RTS, 26. jun 2022. 

 

Naslovna fotografija: JASON CONNOLLY/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u