Russia's President Vladimir Putin appears on a television screen at the stock market in Frankfurt, Germany, Feb. 25, 2022. (AP Photo/Michael Probst, File)

Blumberg: Rusija je bankrotirala prvi put od 1918; Moskva: Nije tačno

Agencija Blumberg objavila da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine. Iz Moskve osporavaju ovakvu ocenu

Ministarstvo finansija Rusije odreagovalo je na vesti o neizmirenju državnog duga zemlje, istakavši da su uplate po osnovu suverenih evroobveznica izvršene u potpunosti i u skladu sa emisionom dokumentacijom.

Ministarstvo finansija Rusije je 20. maja izvršilo uplatu po osnovu evroobveznica Rusije sa dospećem 2026. godine u iznosu od 71,25 miliona dolara i po osnovu evroobveznica sa dospećem 2036. godine u iznosu od 26,5 miliona evra, podseća ruska strana.

„Navedene uplate je istog dana primio agent za plaćanje (Nacionalni depozitar za obračune) i blagovremeno su predate kako vlasnicima ruskih evroobveznica, tako i stranim finansijskim posrednicima, između ostalog i međunarodnom kliring sistemu Evroklir (24. maja 2022. godine za uplatu u američkim dolarima i 25. maja 2022. godine za uplatu u evrima), u cilju naknadnog prenosa klijentima navedene organizacije“, precizirano je u saopštenju.

Prema tome, time je Ministarstvo finansija Rusije u potpunosti izmirilo obaveze servisiranja ruskih državnih hartija od vrednosti, u skladu sa emisionom dokumentacijom emisija evbroobveznica.

Istovremeno se navodi da niz vlasnika evroobveznica nije primio novac zbog delovanja stranih finansijskih posrednika.

„Skrećemo pažnju na to da, u skladu sa emisionom dokumentacijom za navedene emisije, defolt predstavlja neplaćanje (‘failure to pay’) od strane dužnika, ali uplata je izvršena unapred – 20. maja 2022. godine. U ovom slučaju, investitori nisu dobili novac ne zbog izostanka uplate, nego usled delovanja trećih lica što se u emisionoj dokumentaciji ne smatra defoltom i treba da se razmatra u okviru opštih pravnih normi koje regulišu uslove emisije, uzimajući u obzir sve okolnosti i savesnost delovanja strana“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ranije je agencija Blumberg objavila da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine. Povod za ovakve medijske navode je rok za isplatu kupona u vrednosti od 100 miliona dolara koji je istekao 27. juna.

Međutim, Blumberg piše da je „defolt uglavnom simboličan“ i da nema velik značaj za Rusiju.

 

Izvor Sputnjik, 27. jun 2022. 

 

Foto: AP Photo/Michael Probst

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u