Бела кућа ноћу (Фото: Ron Sachs—picture-alliance/dpa/AP Images)

Dizanje uloga: Bela kuća Kijevu isporučuje PVO srednjeg i kratkog dometa

„Mogu da potvrdim da smo praktično u procesu finalizacije paketa koji uključuje napredne mogućnosti protivvazdušne odbrane“, rekao je Salivan novinarima u Nemačkoj

Sjedinjene Američke Države će kompletirati novi paket vojnoj pomoći Ukrajini, u kojoj će prvi put biti i savremeni protivvazdušni sistemi srednjeg i dalekog dometa, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

„Mogu da potvrdim da smo praktično u procesu finalizacije paketa koji uključuje napredne mogućnosti protivvazdušne odbrane“, rekao je Salivan novinarima u Nemačkoj, gde se održava samit G7.

Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džozef Bajden je uverio ukrajinskog predsednika da će SAD poslati Ukrajini „savremena sredstva PVO srednjeg i dalekog dometa“, kao i artiljerijsku municiju i protivbaterijske radare.

Salivan je napomenuo da je ukrajinski predsednik tokom obraćanja učesnicima samita G7 rekao da je govorio o raketnom napadu na Kijev u nedelju i da ih je obavestio o tome da želi da dobije sisteme koji bi „mogli da obaraju rakete na nebu“.

Zelenski je, takođe, istakao da odugovlačenje borbenih dejstava nije u interesima Ukrajine i tražio da se to uzme u obzir prilikom planiranja vojne pomoći.

„On smatra da konflikt koji se odugovlači nije u interesu ukrajinskog naroda iz očiglednih razloga“, rekao je Salivan i dodao da je Zelenski pozvao sponzore Ukrajine da „maksimalno iskoriste narednih nekoliko meseci“.

 

Izvor Sputnjik, 27. jun 2022. 

 

Foto: Ron Sachs—picture-alliance/dpa/AP Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u