Z. Milivojević: Lajčak se posetom Kosovu na Vidovdan udvara Srbima

To je malo u funkciji i pritisaka na Prištinu oko Dečana i svega ostalog, kao i animiranja srpskog faktora u bilo kom smislu, pogotovu ako je reč o srpskoj baštini i srpskom identitetu

Najava evropskog posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine Miroslava Lajčak da će tokom trodnevne posete Prištini obići i srpske sredine, imajući u vidu da je u tom periodu i obeležavanje Vidovdana, ne može da bude slučajnost, a nije isključeno da je reč o pokušaju „udvaranja Srbima“, uveren je diplomata Zoran Milivojević.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće od danas u trodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji tokom koje će se, kako je najavljeno, sastati se sa premijerom Aljbinom Kurtijem i liderima glavnih albanskih opozicionih partija. Iz Kancelarije EU u Prištini saopšteno je da Lajčak tokom boravka na Kosovu planira da poseti i sever Kosova i ostale srpske sredine.

Zoran Milivojević, bivši diplomata, na pitanje da li je koincidencija što Lajčak baš na Vidovdan namerava da obiđe srpske sredine na KiM, kaže da ne veruje u slučajnosti jer zna se šta znači Vidovdan za Srbe.

„Ovo je malo stavljanje do znanja da se uvažava i srpska strana a rekao bih, da ne upotrebim neku drugu reč, da je ovo na neki način „udvaranje Srbima“ od strane Brisela i Zapada,“ mišljenja je Milivojević.

Milivojević smatra da u ovom slučaju nema mesta da se ovo tumači kao provokacija, već da je reč o pokušaju da se na i Kurtiji u Prištini da do znanja da Brisel ima u vidu i srpske interes interese na terenu.

„To je malo u funkciji i pritisaka na Prištinu oko Dečana i svega ostalog, kao i animiranja srpskog faktora u bilo kom smislu, pogotovu ako je reč o srpskoj baštini i srpskom identitetu. To znači ne samo Dečani, nego i Gazimestan, Vidovdan i sve to skupa. Jer, sigurno je da je to i u interesu Zapada jer bez Srba ništa ne može da se reši, a ako se Srbima malo da na značaju i ta stvar pokrene onda je i to deo pritiska na Kurtija da i on mora da uvaži neke činjenice,“ veruje naš sagovornik.

Sama činjenica, dodaje Milivojević, da će srpski patrijarh boraviti na Vidovdan na Kosovu i Metohiji, i to bez smetnji, na neki način je zasluga i EU, odnosno zapadnog faktora. Ako se Lajčak na Vidovdan pojavi na liturgiji u Gračanici, ili Gazimestanu to će biti i oficijalna potvrda da Zapad pokušava da prikaže da uvažava mišljenje Srba. Ipak, dodaje on, centralni razlog dolaska Lajčaka u Prištinu je – Kurti.

„Lajčak faktički dolazi po dva osnova u Prištinu: prvo je da, po želji Brisela, pokuša da organizuje odnosno ubedi Kurtija za sastanak Beograd i Prištine na najvišem nivou, pre godišnjih odmora u EU. Drugi razlog je dalji pritisak na Kurtija jer sporazum oko energetike sa Beogradom je rezultat zapadnih pritisaka na Kurtija, i njegovo labavljenje stava vezano za njegovu pregovaračku platformu koja se zasniva samo na međusobnom priznanju,“ ističe Milivojević.

Naš sagovornik smatra da će Lajčak da pokrene i temu o Zajednici srpskih opština koja je ključna, jer je i Zapadu postalo jasno da bez ZSO nema šanse za dalji dijalog.

„Pitanje nestalih jeste pitanje oko koga postoji saglasnost da se o njemu razgovara i napravi neki napredak, ali i za ono što je interes Zapada u ovom trenutku a to je da se aktivno radi na rešavanju kosovskog pitanja. Za to je neophodno da se Briselski sporazum zaokruži, odnosno, da se pokrene i završi tema oko ZSO. Milim da su to ključne stvari zbog čega Lajčak boravi u Prištini,“ smatra Milivojević.

On dodaje da Lajčak zna da Srbi sa KiM u ovoj temi imaju glavnu ulogu, jer je statut ZSO u nadležnosti tela u kojem dominira srpska strana. Što znači da mu je cilj i da opipa puls kod Srba po ovom pitanju.

Zemlje Evropske unije nedavno su se dogovorile da produže za još 18 meseci mandat Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

 

Autor Brankica Ristić

 

Izvor Sputnjik, 27. jun 2022. 

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u