Лиз Трас

Britanija poziva Zapad da se bori protiv Rusije dok Ukrajina ne povrati Krim

Trasova je rekla da bi pobeda Kijeva bila da ruske trupe napuste „sve delove Ukrajine koji su nezakonito okupirani“. Ona je takođe naglasila da će Moskva „morati da se odrekne i Krima“

Zapad mora da se pripremi da dugoročno podrži Ukrajinu protiv Rusije i da ne popušta pred „zamorom od sukoba“, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Obraćajući se evropskim medijima, Trasova je istakla važnost jedinstva Zapada u pogledu vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

„Ono na šta pozivam je da nastavimo da se toga držimo i apsolutno ne pokazujemo znake zamora ili odustajanja“, rekao je Liz Tras.

„Ono što ne možemo da imamo je neki nemirni mir, gde je Rusija i dalje prisutna u Ukrajini. To neće uspeti.”

Trasova je rekla da bi pobeda Kijeva bila da ruske trupe napuste „sve delove Ukrajine koji su nezakonito okupirani“. Ona je takođe naglasila da će Moskva „morati da se odrekne i Krima“, koji je glasao za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji ubrzo nakon puča u Kijevu 2014. godine, prenosi RT.

Britanski premijer Boris Džonson je takođe pozvao da se izbegne „zamor od Ukrajine“ i da se nastavi podržavati Kijev protiv Rusije. On je svoju poruku ponovio tokom samita Grupe sedam (G7) u Nemačkoj tokom vikenda.

„Realno će doći do zamora stanovništva i političara“, rekao je on, dodajući da Zapad ne sme da se pokoleba u svojoj podršci Ukrajini.

 

Izvor Politika, 28. jun 2022. 

 

Foto: Russian Foreign Ministry/Reuters

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u