Patrijarh u Gračanici: Bez Vidovdana Srbi nisu ono što jesu

Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovskometohijske su naš um. Ovde razumemo našu prošlost, poreklo, ali i naš cilj, zašto smo pozvani na ovaj svet", rekao je patrijarh

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 28. juna 2022. godine, na praznik Svetog mučenika kneza Lazara – Vidovdan, svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Gračanici.

Sasluživali su Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski g. Jovan, visokopreosvećena gospoda mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Joanikije, preosvećena gospoda episkopi vranjski Pahomije, mileševski Atanasije, raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan, timočki Ilarion, australijsko-novozelandski Siluan, budimljansko-nikišćki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, stobijski David i marčanski Sava.

Mnogobrojnom vernom narodu patrijarh Porfirije je poručio:

U ime Oca i Sina i Svetog Duha. Braćo i sestre, evo nas opet pred Gračanicom, pred tom nebeskom lepoticom. Evo nas opet na Kosovu i Metohiji da molitveno i bogoslužbeno proslavimo Vidovdan, da proslavimo Svetog kneza Lazara i da se njemu obratimo za duhovnu podršku. Evo nas opet zajedno, a tamo, kako sam Gospod veli, gde su samo dvoje ili troje sabrano u Njegovo ime i On je tu. Ovde pred svetom Gračanicom sabran je čitav naš pravoslavni srpski narod, svi su ovde sabrani kroz svetu Liturgiju, kroz molitvu, kroz blagodat Božju. Kada blagodat sabira, čak i onda kada smo razasuti na sve strane, mi ne samo da smo jedno nego smo i na jednom mestu, jer to jedno mesto zove se Hristos.

Kad god dođemo na ovaj dan u svetu Gračanicu, kada god u bilo kom trenutku hodočastimo do Visokih Dečana, do Pećke Patrijaršije, do Bogorodice Ljeviške, do Svete Trojice u Mušutištu, kad god smo ovde, na ovom mestu, braćo i sestre, na nama se ostvaruje lik sina iz priče o bludnom sinu. Na nama se ispunjavaju se reči Jevanđeliste koje glase: Izgubljen beše i nađe se. Kad god smo ovde i na ovom mestu znamo gde god da smo bili i koliko god smo se udaljili od ovog mesta, izgubljeni bejasmo i nađosmo se. Kad god dođemo ovde došli smo sebi, vratili smo se sebi, jer ovo mesto, Kosovo i Metohija jesu, braćo i sestre, mesto našeg rođenja. Ovde smo ponikli, ovde smo se rodili. Ovde smo se rodili za Hrista, rodili smo se za Crkvu Njegovu, za Jevanđelje Njegovo. Ovde smo dobili svoje ime. Ovde smo dobili, braćo i sestre, svoj pečat. Rodili smo se, kako to danas često govore, za sistem vrednosti, za sistem vrednosti koji je drugačiji od mnogih koji nas okružuju, koji hoće da nam se nametnu, koji nas sapliću bolje reći. Mi smo se ovde rodili smo se mi ovde za sistem vrednosti Jevanđelja.

Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, braćo i sestre, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj Patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su, braćo i sestre, naše oči! Vidovdan je naše oko. Sveti Lazar je naše uho. Svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice, koje je naše krajnje naznačenje.

Braćo i sestre, sve to jeste tako i isključivo tako samo zbog toga što je Hristos izvor, što je Hristos izvor života, što je On koren života i večnosti, što sa Njim i u Njemu mi jesmo ono što jesmo kao pojedinci, ali i kao zajednica. U Hristu, u Njegovoj reči, u Njegovom Jevanđelju nama je dat način postojanja koji je definisan kroz reč o ljubavi, kroz poziv na ljubav. Ljubav je, braćo i sestre, lična karta, najvažnija karakteristika. To je dato i zadato svakom čoveku i svima zajedno. Jedini normalan i prirodni naš identitet jeste ljubav čitavim svojim bićem prema Hristu, ali i ljubav prema bližnjem svome kao samome sebi. A ko je Hristov? Onaj čija je Gračanica, Dečani, Pećka Patrijaršija i Bogorodica Ljeviška taj zna ko je bližnji. Svaki čovek je pozvan da bude naš bližnji, jer Hristos je došao u ovaj svet da spase sve ljude, da prizove sve u tajnu spasenja i bogospoznanja.

Dakle, mi dobro znamo da voleti Boga čitavim svojim bićem znači voleti ga kao što su to činili Sveti knez Lazar i kosovski mučenici. Voleti bližnjeg svoga kao samoga sebe to isto znači voleti svakoga čoveka onako kako je to činio i čime su živeli Sveti knez Lazar i mučenici kosovski. Ta ljubav Svetog kneza Lazara, krstolika ljubav, sažeta je i definisana u samo nekoliko jednostavnih reči a to je da je Sveti knez Lazar izabrao veru umesto večere. Nije prodao veru za večeru, opredelio se za Hrista. To ne znači da je prezreo večeru kao simvol materijalnog sveta i imetka, postignuća i uspeha u našim životima. Jevanđelje ne odbacuje ovaj svet, ne odbacuje ništa od onoga što je Bog stvorio. Naprotiv, to nam je dato da našim podvigom, molitvom i ljubavlju bude preobraženo. Sveti knez Lazar se opredelio za veru, a ne za večeru, zato što je hteo da i večera dobije svoj smisao, da večera ne bude klanjanje bilo čemu od ovoga sveta, da ne bude ništa što je od ovoga sveta vrednije od Hrista. Znao je da sve treba dati za Hrista, a Hrista ni za šta.

Sveti knez Lazar je bio, braćo i sestre, hrišćanin, pravoslavni Srbin, jer je bio Hristov. Stoga, braćo i sestre, vera jevanđeljska, vera svetolazarevska, sva je u paradoksu budući da je ljubav za mnoge sisteme vrednosti nešto što se odbacuje, nešto što nije korisno, nešto što nije profitabilno, nešto što je suludo i površno. To je ono što nam nudi ovaj svet, a Sveti knez Lazar je znao da sve što jesmo i što imamo može trajati i postati večno samo u Hristu. Ako je Hristos na prvom mestu sve će dobiti svoje pravo autentično mesto. To znamo, braćo i sestre, ovde pred svetom Gračanicom. Znamo i zato smo došli ovde da se pomolimo Svetom knezu Lazaru i da se opredelimo za paradoks, paradoks vere i ljubavi, a to znači težnje da se svi spasu, da svi budu naši, da svi imaju mesta u našem srcu, da imaju mesta svakako i Albanci sa kojima živimo. Pozvani smo da budemo braća sa svima i sa Albancima, naravno pre svih jer ovde živimo sa njima. I jedne i druge je Gospod stvorio, svi smo ikona Božja, a siguran sam da i oni znaju, ukoliko veruju u Boga, u jednoga Boga, a i knjige u koje najvećim delom veruju na isto pozivaju i podsećaju na to da samo u zajednici možemo biti na putu Božijem, da smo svi jedni drugima potrebni, da niko bez nikog ne može. Važno je da to sami razumemo, jer imamo to iskustvo u svojoj prošlosti. Ne dozvolimo da nas drugi uče o tome, da nas opominju, da primenjuju svoje metode kojima hoće samo da ostvaruju svoje ciljeve koji nisu u skladu ne samo sa našim ciljevima nego najčešće, što je najvažnije za nas, nisu u skladu sa ciljevima na koje nas poziva Jevanđelje, sa ciljevima za koje su se opredelili Sveti knez Lazar i kosovski mučenici, sa ciljevima za koje su se opredelili brojni svetitelji Božji koji su natopili ovu svetu zemlju i molitvom, i postom, i pokajanjem i praštanjem i svakom vrlinom.

Dakle, braćo i sestre, dolazeći ovde neka nas Gospod uvek blagosilja i sabira. Dolazeći ovde da se uvek vraćamo sebi iz raznih svojih stranputica sa molitvom na usnama i u srcu, sa pokajanjem u duši, sa spremnošću da praštamo jedni drugima, sa spremnošću da grlimo uvek u Hristu jedni druge, sa odlučnošću da pre svega jedno i jedinstveno budemo međusobno, jer samo tako možemo graditi bratstva, prijateljstva, jedinstvo i zajednicu. Imajmo, jednom rečju, ljubavi na šta nas podseća i današnje Jevanđelje. Imajmo ljubavi među sobom. Ako imate ljubavi među sobom, po tome će svet poznati da ste moji, kaže Gospod! Po tome će svet poznati da smo, braćo i sestre, Hristovi! Neka bi Gospod dao da tako bude, da On naš izvor, put i istina bude naš pokretač kako bismo u Njemu utemeljeni ovde i sada slavili Njega i Oca Njegovoga i Duha Svetoga ovde i sada i uvek i u vekove vekova. Amin!

***

Posle svete Liturgije u manastiru Gračanici, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je parastos junacima palom od Kosovskog boja do danas.

 

Izvor Spc.rs, 28. jun 2022. 

 

Foto: spc.rs

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u