Председник Русије Владимир Путин током новогодишње конференције за медије, Москва, 23. децембар 2021. (Фото: kremlin.ru)

Kisindžer: Putin je inteligentan, razume situaciju sa ruske tačke gledišta

„Zadatak diplomatije, i zapadne i ruske, jeste da se vrati na istorijski kurs u kojem je Rusija deo evropskog sistema. I Rusija mora da igra važnu ulogu“

Rusija igra važnu istorijsku ulogu u Evropi, a nakon rešavanja sukoba u Ukrajini „pitanje odnosa Rusije i Evrope mora se shvatiti veoma ozbiljno“, rekao je Henri Kisindžer.

Bivši državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država (1969-1975) izjavio je za italijanski list Korijere dela sera da vidi ruskog predsednika Vladimira Putina kao „inteligentnog analitičara koji razume međunarodnu situaciju sa ruske tačke gledišta“.

„On će ostati takav i to treba uzeti u obzir kada se rat završi“, prenosi TASS Kisindžerove reči .

Bivši državni sekretar je naglasio da je Rusija već 500 godina deo evropske istorije, da je učestvovala u svim velikim krizama i da je uključena u „neke velike trijumfe u evropskoj istoriji“.

„Zadatak diplomatije, i zapadne i ruske, jeste da se vrati na istorijski kurs u kojem je Rusija deo evropskog sistema. I Rusija mora da igra važnu ulogu“, rekao je Kisindžer.

Prema njegovim rečima, Zapad nije bio previše pažljiv kada je nudio Ukrajini ulazak u NATO.

„Zato što je to značilo da će cela teritorija od Berlinskog zida do ruskih granica biti pod NATO, uključujući i teritorije sa kojih su vršeni istorijski napadi na Rusiju. Došao je trenutak da shvatimo kako okončati ovaj sukob [u Ukrajini] sa političke i vojne tačke gledišta. Ne možete samo da se borite bez cilja“, istakao je Kisindžer.

Ranije je Kisindžer rekao da će na kraju specijalne operacije biti potrebno pronaći mesto za Ukrajinu i mesto za Rusiju – „ako ne želimo da Rusija postane kineska ispostava u Evropi“, rekao je.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Tanjug/Intermagazin, 29. jun 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u