Vučić i Abazović: Srbija i Crna Gora imaće veliki napredak u odnosima

„Čini mi se da smo neka velika politička pitanja, koja su nas nekada razdvajala, a o kojima smo danas govorili, uspeli na konkretan način i da razrešimo”, rekao je Vučić

Premijerka Ana Brnabić poručila je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posete Beogradu biti resetovani odnosi između dve zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući i eru jako dobrih i najboljih mogućih odnosa. Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je došao kako bi se u odnosima dve zemlje okrenuo novi list.

Premijerka Srbije je naglasila da je za Srbiju ovo veoma važna poseta i da se nada da će uspeti da resetuju odnose između dve zemlje.

„I da uđemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogućih odnosa“, istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije sa Abazovićem.

Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, a ni građani dve zemlje nemaju nikoga bližeg.

„Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i CG, a poslednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvornih i teških pitanja“, rekla je Brnabićeva.

Poručila je da će Srbija biti otvorena da rešava sva ta otvorena pitanja i unapređuje naše političke i ekonomske odnose.

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

„Ovde smo da okrenemo novi list“

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je mu je velika čast što je njegova prva poseta regionu baš u Beogradu i istakao da je došao kako bi se u odnosima dve zemlje okrenuo novi list.

„Mi smo ovde da okrenemo novi list i da podignemo naše političke i ukupne odnose na najviši nivo“, poručio je Abazović.

Istakao je da će politika njegove vlade biti ista i sa drugima u regionu, ali da je neprirodno da dve ovako bliske zemlje imaju šum u komunikacijama i ukazao da je u Beogradu počeo novi ciklus.

„To znači da smo spremni da svakom otvorenom pitanju pristupimo odgovorno i zatvaramo ih u korist građana Srbije i Crne Gore“, rekao je Abazović.

On je izrazio uverenje da je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu obostrano i da će se to zajedno uraditi jer nema pitanja važnijeg od odnosa dve zemlje i nema pitanja koje ne može da se reši ako ima dobre volje.

„A vidim da je ima“, istakao je Abazović.

Na pitanje da li odnosi mogu uopšte da se resetuju s obzirom na to da nije rešeno nijedno otvoreno pitanje, konkretno i izručivanje Svetozara Marovića, rekao da postoje suprotni stavovi konkretno o tom pitanju i da ne može sve i odmah da se reši na jednom sastanku.

Abazović je rekao da ne može da se vrši pritisak na Vladu Srbije i naglasio da sve ono što je moguće da se reši danas postoji dobra volja s njegove strane.

Treba rešiti i pitanje postavljanja ambasadora Srbije i Crne Gore u Podgorici i u Beogradu.

„Ono što smo razgovarali je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore CG u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije“, rekao je Abazović.

Crnogorski premijer je takođe rekao da je predsednici srpske vlade Ani Brnabić upućen i formalni poziv da u skladu sa svojim obavezama poseti Crnu Goru gde bi se nastavili razgovori o otvorenim pitanjima.

Posle sastanka sa premijerkom Srbije, Dritan Abazović je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

I predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Robna razmena sa Crnom Gorom će preći milijardu evra u 2022.

Ministar finansija Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović razgovarali su o ekonomskoj saradnji dve zemlje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svetske ekonomije.

 

Izvor Tanjug/RTS, 29. jun 2022.

 

Vučić: Poseta Abazovića početak uspešne saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem imao dobre i korisne razgovore o različitim pitanjima i izrazio uverenje da će Srbija i Crna Gora izgraditi veliki napredak u budućim međusobnim odnosima.

Vučić koji je u vili Bokeljka ugostio na ručku crnogorskog premijera rekao je posle susreta da je Abazović dobrodošao u Beograd i da je ovo početak jedne uspešne saradnje.

„Govorili smo o našim političkim i bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, investicijama, ulaganjima. Govorili smo o poljoprivredi, snabdevanju hranom, energetskim bilansima i kako da je jedni drugima pomognemo na jesen i predstojeću zimu”, rekao je Vučić.

On je istakao da su razgovarali i o važnim političkim pitanjima.

„Čini mi se da smo neka velika politička pitanja, koja su nas nekada razdvajala, a o kojima smo danas govorili, uspeli na konkretan način i da razrešimo”, rekao je Vučić.

On je zahvalio Abazoviću na poseti i ocenio da je ovo početak uspešne saradnje kroz dobro upoznavanje ministara obe vlade i da time može da dođe do još bolje i konkretnije saradnje u budućnosti.

„Verujem da ćemo izgraditi veliki napredak u odnosima”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Abazović pozvao Vučića da poseti CG a građane Srbije na letovanje

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti tu zemlju, kao i građane Srbije da letuju u Crnoj Gori.

„Više ste nego dobrodošli u svoju bratsku Crnu Goru”, poručio je Abazović posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zahvalio je Vučiću na, kako je rekao, toploj, dobrodošlici i kontruktivnom sastanku, na kome je najviše reči bilo o reginalnoj saradnji.

„Verujem da to otvara velike horizonte buduće saradnje dve zemlje, a naročito kada je u pitanju infrastruktura i nadolazeća kriza. Mislim da smo neka pitanja već zaokružili jutros na sastanku i potvrdili sa predsednikom”, rekao je Abazović.

Kaže da je na njegov upit predsednik Vučić uspeo da reši još jedno važno pitanje značajno za građane CG, a naročito za poslanike u crnogorskoj skupštini.

Vučić je, preneo je Abazović, zamolio ministra unutrašnjih poslova da se izmeni dosadašnja praksa, koja je postojala zbog različitih stvari i da će od 1. jula svi građani CG, među kojima su i političari, poslanici, predstavnici vlade moći, kako to i dolikuje, da ulaze u Srbiju bez ikakvih restrikcija.

Abazović je istakao da je i to pitanje rešeno u dobrom duhu, kao i da i ostala pitanja mogu da se realizuju.

„Kada je reč o regionalnoj saradnji, verujem da ćemo od jeseni imati i konkretne vidove saradnje dve države. U svakom slučaju nastavljaju se lepe i pozitivne vibracije tokom posete Srbiji i verujem da u ovom dobrom duhu ne postoji pitanje koje ne možemo rešiti. Za neka je potrebno vreme”, rekao je Abazović, prenosi Tanjug.

Zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i istakao da se nastavlja intenzivna saradnja dve države.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 29. jun 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u