British Prime Minister Boris Johnson attends the weekly Prime Minister's Questions at the parliament in London, Britain, January 12, 2022. UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via Reuters)

Džonson: Britanija osniva centar za borbu protiv Rusije u Sarajevu

„Osim nelegalnog visokog predstavnika, BiH će dobiti i nelegalne nazovi vojne stručnjake, a sve pod izgovorom navodnog secesionizma i tzv. malignog ruskog uticaja", poručio je Dodik

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas da će ta zemlja poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i da „pojačaju misiju NATO i unaprede stabilnost i bezbednost“ u zemlji.

„Ne možemo da dozvolimo da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog pogubnog pohoda. Razgorevanjem plamena secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini“, naveo je britanski premijer u izjavi, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao Džonson, London iz tog razloga pojačava podršku Bosni i Hercegovini i „odaziva se pozivu prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju“.

Šta podrazumeva plan Londona

Na sajtu britanska vlada objavljeni su detalji plana Londona za BiH. Navodi se da će Britanija uložiti 750.000 funti za osnivanje bezbednosnog centra pri Univerzitetu u Sarajevu.

To će, kako je obrazloženo, ojačati odbranu BiH protiv sajber napada. Dodaje se i da će Britanija blisko sarađivati sa medijima i institucijama BiH kako bi ih „opremila instrumentima za identifikovanje i ublažavanje posledica dezinformacija“.

„Britanija, na zahtev štaba NATO u Sarajevu, šalje i stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i civilnog savetnika za stratešku odbranu koji će obučavati pripadnike oružanih snaga BiH“, dodaje se u objavljenom planu britanske vlade.

 

Izvor Sputnjik, 30. jun 2022.

 

Dodik: Negalni kolonijalizam

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH, ali da je to manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni BiH očigledno vide.

Dodik je istakao da je uspostavljanje centra za tzv. sajber sigurnost drugo ime za uspostavljanje britanskog obaveštajnog punkta

„Osim nelegalnog visokog predstavnika, BiH će dobiti i nelegalne nazovi vojne stručnjake, a sve pod izgovorom navodnog secesionizma i tzv. malignog ruskog uticaja“. izjavio je Dodik za Srnu, upitan da prokomentariše najavu Velike Britanije da će poslati vojne stručnjake u BiH.

Prema njegovim rečima, secesionizam je pitanje za Britance, ali ne u BiH već u Škotskoj i dobro bi bilo da se time pozabave na svojoj teritoriji.

„Svoju viševekovnu frustraciju Rusima bi da izleče na BiH, na kojoj nema ko se nije igrao, obučavao i punio svoje biografije. Ništa novo od Britanaca, i pred prošle izbore su poslali svoje jedinice ovdje. Valjda procenjuju da tako njihovi kandidati iz PDP imaju bolje šanse“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Velika Britanija saopštila je danas da će poslati vojne stručnjake u BiH, radi borbe protiv uticaja Rusije, jačanja Misije NATO-a i unapređenja stabilnosti i bezbednosti u zemlji.

 

Izvor Sputnjik, 30. jun 2022. 

 

Foto: UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via Reuters

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u