Patrijarh: Postignut sporazum o Temeljnom ugovoru sa Crnom Gorom

”Ovog trenutka mogu da kažem da je načelan dogovor postignut, da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što, naravno, moraju da se ispoštuju i procedure kada je reč o o državi, Vladi Crne Gore, ali i kada je reč o našoj Crkvi”

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 30. jula 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Dritana Abazovića, predsednika Vlade Crne Gore.

Prijemu su prisustvovali članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, preosvećena gospoda episkopi bački Irinej i zvorničko-tuzlanski Fotije; šef Kabineta Patrijarha srpskog Preosvećeni Episkop marčanski g. Sava, ministar finansija Crne Gore g. Aleksandar Damjanović i savetnik premijera za pravna pitanja g. Ivo Šoć.

Na kraju iscrpnog razgovora, patrijarh Porfirije se obratio brojnim predstavnicima medija:

– Imao sam radosnu priliku se danas po treći put, sretnem sa premijerom Crne Gore. Kao i tokom prethodnih susreta, pored razgovora koje smo vodili o opštim temama i nekim svakodnevnicama, o interesovanjima koje su u mnogim segmentima slična, razgovarali smo naravno i o Temeljnom ugovoru. Polazeći od činjenice da je Crkva odvojena od države i da naša Crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno, pre svega, poštuje svaku državu i poštuje zakone te države, zaključili smo da je važno da, kao i u svim državama gde naša Crkva postoji i živi, odnos između Crkve i države bude regulisan i ugovorom, kao što je uostalom slučaj kada je reč o svim verskim zajednicama. U svim državama postoje ugovori koji regulišu i obaveze države prema verskoj zajednici, ali naravno i obaveze verske zajednice prema državi. Ugovor o kojem je reč u Crnoj Gori je počeo da se radi još 2012. godine. Tada je bilo zastoja, bilo je problema, a, evo hvala Bogu, u poslednjih godinu dana ušli smo u završnu fazu. Ovog trenutka mogu da kažem da je načelan dogovor postignut, da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što, naravno, moraju da se ispoštuju i procedure kada je reč o o državi, Vladi Crne Gore, ali i kada je reč o našoj Crkvi. To znači da postojeći tekst, koji je u principu usaglašen, mora da odobri Sinod i da kao takav bude potvrđen i prihvaćen. Ako Bog da da to sve bude kako treba, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja, što bi kada se sve završi moglo da bude kruna u normalizaciji odnosa između države Crne Gore i naše Crkve.

– Kroz ugovor naša Crkva u Crnoj Gori, kao što to čini  gde god da se nalazi, imaće mogućnost da sve ono što čini bude na opšte dobro, na dobro svih građana, jer je to jedini normalan način. U tom smislu, kada je reč o Temeljnom ugovoru naša Crkva niti je očekivala, niti je tražila, niti smatra da bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore bez obzira kom narodu i kojoj naciji pripada, bez obzira kojoj verskoj zajednici pripada. Međutim, podrazumeva se da ne može pristati da ima bilo šta manje od bilo kog drugog.  Ovaj ugovor po mom dubokom razumevanju, a to nije samo moje razumevanje, obezbeđuje upravo takav status, istakao je patrijarh Porfirije i zaključio:

– Na kraju, moram da kažem, da sam zahvalan svima koji su učestvovali u izradi ovog ugovora, svih onih koji su dali doprinos da se ide ka ovom cilju, ali iz svih prethodnih vlada od 2012. godine do danas. Svako je tu po meri svojih mogućnosti ostavio svoj pečat u datim okolnostima i trudio se da da najbolje od sebe. Naravno, zahvalan sam premijeru Crne Gore g. Abazoviću kao i njegovim saradnicima  i svima iz Vlade. Oni su učinili napor da dođemo do saglasnosti i, slobodno mogu reći i ako Bog da, da potpišemo taj ugovor. Osećam da sam ja, koji je najmanje doprineo, dobio, eto, tu radost i tu mogućnost da budem u ime naše Crkve jedan od potpisnika Temeljnog ugovora u Crnoj Gori.

Izjavu medijima je dao i premijer Crne Gore g. Dritan Abazović:

– Dozvolite da na početku zahvalim Patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve na jednom vrlo konstruktivnom sastanku. Uvek mi je veliko zadovoljstvo kada sam u prilici da razmenimo mišljenja o temama koje su ne samo aktuelne, nego i generalno predstavljaju ono što treba da bude jedna buduća filozofija delovanja na prostoru Zapadnog Balkana. Mislim da svi treba da idemo sa porukama mira, sa porukama koje su drugačije od onoga što je bio opšti diskurs. Verujem da je to put ka jednom većem progresu cele regije. Kada je reč o konkretnom pitanju vezanom za Temeljni ugovor, vi znate da smo mi završili procedure na nivou radnih grupa. Ostale su procedure koje su standardne za našu Vladu,  ići će se na Komisiju za politički sistem, a zatim i usvojiti na samoj sednici Vlade. Takođe, Crkva ima svoje procedure unutar svojih organa. Sve je to nešto što je sasvim u redu i prihvatljivo i tu ne vidim nikakav problem. Naprotiv, očekujem da, ako sve prođe kako treba – ne želim ništa da prejudiciram – ako sve prođe u dobrom duhu koji se zaista oseća na našim sastancima, uskoro i to pitanje bude stavljeno ad acta na najbolji mogući način. Na taj način ukazaće se poštovanje prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori, ali isto tako će se ukazati poštovanje prema državi Crnoj Gori, koja je, kao što znate, sekularno uređena i koja ne želi da ulazi u bilo kakve interne stvari bilo koje verske zajednice.

Dakle, ovo je jedna naša obaveza i potpisivanje Temeljnog ugovora će se obaviti u Crnoj Gori u terminu o kojem se dogovorimo. Nikakve nema žurbe i presije na bilo koga. Atmosfera treba da bude potpuno korektna. Razumem da u Crnoj Gori postoje stavovi koji su suprotni, postoje te kritike, ali želim da iskažem u ime Vlade da mi moramo da idemo drugačijim putem. Put gde su svi nezadovoljni, gde su stalno tendencije stvaranja podela i polarizacije, nije put progresa ni jednog društva. Ova Vlada tome neće davati doprinos. Put u kome će se svi osećati komotno, poštovati Ustav i zakon Crne Gore, poštovati međunarodno pravo, poštovati načela odvojenosti verskih zajednica od države jeste put koji nas vodi ka progresu. Želim da se ovo pitanje završi na najbolji mogući način i pokušaćemo da damo doprinos tome.

Mi smo sa Patrijarhom u vrlo prijatnom razgovoru otvorili jednu perspektivu i lepezu i drugih tema koje mislim da mogu da budu značajne za sve nas. U suštini, mislim da svako treba da radi svoj posao. Verujem da je u prethodnom periodu, na žalost, zbog raznih fenomena vrlo često bilo potrebno da se država meša u ono što treba da rade Crkva ili verske zajednice. Bilo je mnogo primera i suprotnih tendencija, tako da svako neka radi svoj posao u domenu onoga što predviđa zakon. Mislim da je to najbolji put da na kraju svi budemo zadovoljni. Još jednom iskazujem svoju veliku zahvalnost Patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve i njegovim saradnicima koji su bili na sastanku, a takođe i svojim kolegama. Ovo je nastavak posete Republici Srbiji koji je, po meni, jako plodonosan u smislu da sve što smo uradili u ova dva dana zaista ide u pravcu da menjamo, resetujemo naše međudržavne odnose, ali generalno šaljemo i jednu drugu poruku u regiju. Regija je sve probala osim pomirenja i saradnje. Vreme je da proba pomirenje i saradnju. Sve drugo je probano i po meni lično nije dalo nikakav rezultat, ali neka to svi ljudi cene sami. Vreme je da krenemo drugačije i da damo šansu pomirenju i saradnji i da pitanja koja, čini mi se, neopravdano imaju neki veliki značaj, jednostavno na jedan krajnje demokratski, pošten i pravedan način sklanjamo sa dnevnog reda u korist svih subjekata. Hvala svima.

 

Izvor SPC.RS, 30. jun 2022. 

 

Foto: SPC

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u