Vučić: Priština donela odluku o novoj Oluji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su privremene vlasti u Prištini donele odluke kojim žele da proteraju Srbe, odluke o novoj Oluji

Kako je rekao sam se obraća na konferenciji za štampu, pošto je najavio Lajčaku šta će da govori, i nije želeo gosta da dovede u neprijatnu situaciju.

„Mi smo uvek spremni i bili smo uvek spremni za dijalog. Neki nisu bili suštinski za dijalog, a imali su podršku zapadnih sila. Ovo što se danas promenilo govori u kom smeru se ide“, podvukao je Vučić.

On je rekao da je Priština u slučaju ove odluke u potpunosti podržana pre svega od Velike Britanije i Nemačke, i drugih članica Kvinte.

„Doneli su odluke koje imaju jedini cilj, a to je da proteraju Srbe sa severa, da se napravi nova Oluja, gde će oni vodeći kampanju dva meseca da ubede Srbe da se registruju pod RKS tablicama“, naglasio je Vučić.

Primetio je ironično da će deliti letke, kao za vreme Drugog svetskog rata, kada su nas ubeđivali da smo slobodni, iako smo bili okupirani.

Ukazao je da, ako ne ubede Srbe, onda će im otimati ne samo tablice, već i vozila.

Suština je u tome, da se ne lažemo,dodao je, da godinama trpimo laži i predstavnika Kvinte i kosovko-metohijskih Albanaca.

Nije mi problem, kaže što misle da smo glupi, već je probel što misle da su mnogo pametni. Misle, kada toliko očigledno to rade, da ne razuemo šta rade.

„Spalili su desetine naših crkava i manastira i pobili desetine ljudi, a kao nagradu su dobili nezavisno Kosovo, dok su se u Beogradu svađali oko fotelja“, rekao je dalje i podsetio i na tešku odluku Međunarodnog suda pravde.

Podsetio je da se 2013.selo za sto i dobili smo Briselski sporazum.

„Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Jedina stvar koju je Priština trebalo da ispuni nije ispunjena. I kako je moguće da zapadna Kvitna ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idete u zatvor“, kazao je on.

Ukazao je da su potom u Prištini rešili da nas maltretiraju sa taksama više godina, da ruše CEFTA, a onda i da upadaju specijalci sa dugim cevima na sever i pored dogovora sa NATO da to ne smeju.

„Onda su se setili da treba dalje da provode teror i počeli su da pričaju o reciprocitetu. I tu dolazimo do najvećeg licemerja zapada. Pred izbore su govorili: „Ne brinite, mi radimo na tome“. Računali su da će ovi njihovi da me pobede na izborima, ali nisu mogli“, rekao je on.

Ukazao je da su dodatno pokušavali da pokažu Srbima da oni ne mogu da na Kosovu imaju Srbiju.

Istakao je da Prištinu ne interesuje međunarondo pravo, što je, kaže, preneo Lajčaku.

„Kada govore o Ukrajini, svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kada se pomene Povelja UN i Srbija, kao i Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi“, dodao je on.

Podsetio je i da je Rezolucijom 1244 Srbija imala pravo da dogovoreni broj svoj osoblja vrati na Kosovu, te upitao kada će to da bude, da li na „Kukovo leto“ kao ZSO.

„Ovo se dešava što su oni silni bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje i naftu. Zato misle da mogu Srbiji da urade što žele“, naglasio je on.

Tri puta razmislite do 30. septembra

Predsednik  Vučić poručio je večeras, povodom odluke institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, da će naš odgovor biti trezven, ali ubitačan i istinit i pozvao Prištinu da tri puta razmisli pre nego što to uradi.

„Mi nikakve vojne, ovakve ili onakve akcije nećemo da preduzimamo,ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju imovinu našem narodu i da ne pokušavaju da progone i proteruju naše ljude, to je naša velika molba. Mnogo molimo te silne i moćne da to ne rade. To je naša najveća molba“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti iz Predsedništva Srbije.

Rekao je da imaju dovoljno vremena do 30. septembra, da tri puta razmisle da li će to da rade ili neće.

„Čini mi se da imaju pametnija posla u ovom trenutku, a možda i nemaju. Kada god postavite pitanje, a gde su vam principi, pošto vidimo Rusija je strašno pogazila međunarodno pravo, pa što bombaradovaste Beogad,a ne napadoste Moskvu i kada to pitate svhatite da principi i vrednosti ne postoje“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, shvatite da postoje njihov donji deo leđa koji je zabrinut za svoju sudbinu zbog nečijeg nuklarnog oružja, kao i slučaju nafte i ništa više od toga.

Vučić je dodao da mu je ovo najoštrija konferencija za medije koju je održao, ali da je to uradio sa osmehom, pošto je svaka reč istinita.

Što se lične sudbine i sa ovom konferencijom sam ušao u istoriju jer sam im rekao u lice kako nas varaju i uništavaju.

„Ali, nije problem da misle da smo glupi, već da misle da su oni mnogo pametni. Čeka me Lajčak da nastavim ove divne razgovore“, rekao je Vučić završavajući svoje obraćanje.

Srbi više neće da trpe, Priština planira napad na sever do 1.oktobra

Predsednik Vučić izjavio je  da je, nakon poslednje odluke Prištine, razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, koji, ističe, neće više da trpe takve stvari.

„Neće više to da trpe, jednostavno, neće više da trpe upade specijalnih jedinica na sever. Neće“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je rekao, rok koji je Priština odredila za odluku o tablicama je 30.septembar, što, ističe, znači da Priština planira opšti napad na Sever najkasnije do 1. oktobra, kako god ga nazvali.

„I to građani treba da znaju i da znaju su Albance sa KiM podržali predstavnici Kvinte“, naglasio je predsednik Srbije.

On je ukazao i da predstavnici Kvinte, kada kažu da će kazniti Albance u Prištini za njihove poteze – lažu kao i uvek, jer čim Priština podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, promene mišljenje i kažu – jesu, naljutili su nas, ali moramo da ih podržimo.

„Njih je briga samo njihov interes. Amerikanci su tu najmanje bahati i arogantni u odnosu na druge. Imate bezbroj primera u kojima nas ponižavaju ili misle da mogu da nas ponižavaju. Večeras sam rešio da kažem – ok, nije meni problem da to trpim i slušam, radim to već 10 godina, praveći se da sam gluplji nego što jesam, ali ne mogu da trpim da vi mislite da ste mnogo pametniji“, rekao je Vučić.

Sada sprovodite golu silu, da vidimo dokle i kako, ali znajte da ne mislimo da ste mnogo pametni, poručio je predsednik Srbije.

„A, pogotovo nemojte da nam pričate o pravu, a još manje o pravdi. Samo to nemojte“, rekao je Vučić.

Nema ništa od dijaloga Beograda i Prištine, to su šuplje priče

Predsednik Srbije naglasio je večeras da od dijaloga Beograda i Prištine nema ništa i da ne postoji ništa o čemu bi moglo da se razgovara posle najnovijih odluka Prištine.

„Nema ništa od toga, pustite taj dijalog, sve su to šuplje priče. Kakav dijalog, posle ovakvih odluka čemu dijalog, o Zajednici srpskih opština, a ne smeju da zalepe transparent. O čemu?“, upitao je Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li se nove odluke Prištine mogu tumačiti kao još jedna provokacija Aljbina Kurtija sa ciljem da se isprovocira Srbija jer već mesecima premijer privremenih prištinskih institucija priča da će Srbija napasti Kosovo kao što je Rusija napala Ukrajinu, pogotovu što se očekuje da se nastavi dijalog na najvišem nivou.

Vučić je ironično upitao da li bi trebalo da se razgovara o tome kako hapse ljude koji imaju srpsku zastavicu u automobilu i navodi da su uhapsili Bogdana Labana zato što su mu našli srpsku zastavu.

„Šta, jel to krivično delo? Rekao sam Lajčaku, zamisli ti ideš sa zastavicom Slovačke pa te uhapse i drže tri sata u zatvoru u Prištini. Na šta to liči?, naglašava predsednik.

Pita i da li je neko osudio to, kao i da li je neko osudio to što hapse ljude koji okače baner sa Zajednicom srpskih opština, što je potpisano u Briselu.

Konstatuje da je na KiM zabranjeno čak i ono što je potpisano u Briselu jer, kako ironično primećuje, „suverena država ima pravo da hapsi kako hoće i koga hoće“.

„Zamislite da smo to mi uradili? O čemu da pričamo, šta da pričamo, spremni smo, ali šta da pričamo. Da napadamo nikoga nećemo, ali ih molimo da ne napadaju naš narod, molimo ih“, navodi Vučić.

Predsednik Srbije precizira da nikome ne preti, već da ih moli.

„Mi njih molimo, oni prete, a mi molimo. Molimo ih da to ne rade“, poručuje Vučić.

Kurti me uopšte ne zanima, interesuju me oni koji ga guraju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da ga ne interesuje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, već oni koji ga guraju i podržavaju da donosi odluke kakve su poslednje koje mu je saopštio danas Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je to rekao nakon sastanka sa Lajčakom, a odgovarajući na pitanje da li se Kurti kandiduje za novog Volodimira Zelenskog, predsednika Ukrajine.

„Kurti bi voleo, on sanja da je Zelenski, nekada sanja da je Hegel, nekada da je Zelenski. Sve te njegove gluposti me ne zanimaju, mene ne brine on, mene brinu oni koji ga u sve to guraju“, kazao je predsednik Srbije.

Kako kaže, njegova poruka je upućena onima koji „ga guraju u to“, a ne njemu.

„On me uopšte ne zanima. On je mali kalibar u svakom smislu, mene zanimaju ovi koji misle da mogu da unište Srbiju i da nije nikada kraj uništavanja Srbije da bi oni bili zadovoljni time koliko su Srbiju uništili“, naglasio je Vučić.

Molim Kurtijeve „dirigente“ da malo smanje bahatost

Jasno da nema dijaloga, niti razgovora, ni bilo čega, biće samo problema, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle novih poteza Prištine, i razgovora sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, dodajući da će Srbija, kao i uvek, nastojati da sačuva mir, ali da je očigledno da neki drugi to ne žele.

„Ne samo da ga ne žele Albanci sa Kosova, nego i njihovi mentori. Oni kažu – Kosovo je za nas nezavisna država. Stvarno? Gde to piše? U kom aktu Ujedinjenih nacija, pošto se pozivate na poredak UN?“, upitao je Vučić.

On je upitao i zašto onda uopšte Beograd i Priština vode dijalog, zašto razgovaraju:

„Što ga onda ne ukinete i srpovedete teror do kraja, i završite svoj posao?“.

Zapitao je i koja je tu razlika između separatizma i prava na samoopredeljenje, primetivši da kada Albanci, ili drugi, nešto traže – onda je to samoopredeljenje, koje se slavi kao demokratsko pravo, a kada Srbi nešto traže, onda je to separatizam i ugrožavanje mira.

„Verujem da ću sada da slušam sve ove koji su se bunika najeli, da lupetaju kako sve radim po ruskom nalogu… Prekinite sa glupostima, 130 dana slušam kako ćemo napasti Kosovo, BiH, Crnu Goru, ovog ili onog i niko ne kaže izvni“, rekao je Vučić i dodao da je, sa druge strane, Priština može da donosi jednostrane odluke i rade šta hoće…

Suština je, poručuje, u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet, da je za njih sve na pravu zasnovano, što oni kažu, makar nemalo veze sa pravom, a sa pravdom još manje, dok je sve što drugi kažu – suprotstavljanje demorkatskim vrednostima.

„Da li mislite da brinem kako ćete da reagujete… Sram vas bilo za sve što radite, izazivate krizu za krizom ovde… Svaki put kad pomislim da je kraj pokušajima, mislite – guraćemo još korak dalje, jer Srbima je stalo da čuvaju mir, ekonomski napreda, po ćemo da guramo malo preko ivice“, rekao je Vučić.

Ali, ne može više, nemamo kud više, poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da će biti interesantno i leto i jesen.

„Ja ih molim, ne molim ovoga, da li je lud, ili ne, to me ne zanima, inetersuje me to koliko mu diriguju. Ne interesuje mene on, dirigenti me zanimaju i molim ih da svoju bahatost i aroganciju malo spuste, da poštuju prava onih koje su već ubijali i da im ne pada na pamet da to ponavljaju. A, mi, bukvalno, nemamo više kud“, poručio je Vučić.

Dodao je da se 10 godina bori za kompromisno rešenje, 10 godina oni hoće ponižnje Srbije, da pristanemo na ono što su oni već odlučili.

„Niko ništa ne nudi, samo gledaju kako da nas unize do kraja, ostave bez ičega i kako da nam proteraju narod“, rekao je Vučić i dodao da traže među Srbima, plaćaju, one koji će na KiM da idu protiv Srbije.

Kaže, nađu pojedince, ali ih svi ostali prezru.

I peta zemlja povukla priznanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je i još jedna, peta zemlja, povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali nije precizirao o kojoj zemlji je reč.

„Imamo i petu zemlju koja je je povukla priznanje Kosova i čekam da krenu u neku porecuduru za ulazak u neku međunarodnu organizaciju pa da vam pokažem sve papire koje imamo“, rekao je Vučić večeras na konferenciji za novinare.

On je poručio Prištini da se zaustavi i istakao da Srbija traži samo pošten pristup, kompromise, a ne primoravanje.

„Držim konferenciju samo da bih izneo upozoravajuću molbu jer ne znam sta drugo da učinim i kažem. Samo da im kažem – zaustavite se ljudi“, poručio je Vučić.

On je ukazao i da Srbija nema drugo oružje sem istine.

„Mi ćemo da ih molimo i verujem da će biti neko pametan da usliši naše molbe, a da dopustimo nove Oluje i Bljesak, taj film ponovio nećete gledati“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta znači da Srbija više nema kud, i šta će preduzeti ukoliko te molbe iz Prisitne ne prihvate i ako počnu da oduzimaju tablice od 1. septembra.

Vučić je rekao i da ne zna o čemu vise da se razgovara i šta da uradi.

Na pitanje da li narod treba da bude zabrinut, on je dodao da svi treba da budu zabrinuti.

„Stvari se samo pogoršavaju, a oni pokusavaju kosovski problem da završe što pre da im ne bi Putin ispostavio pet Kosova – DNR, LNR, Krim, Herson, Zaporožje“, rekao je Vučić.

„Može im se, ili tako misle sve praveći se da je to demokratski princip. Ako mislite da postoji neka bolja ideja ili da treba da ćutimo i da pustimo da se to desi, ja neću da ćutim“, poručio je Vučić.

On je dodao i da će nova vlada uskoro biti formirana pa može da ćuti i da donese drugačiju odluku, a i skupština isto tako, ako bude postojala drugačija većina koja misli da je demokratski da ćutimo i da se pravimo da je sve u skladu sa međunarodnim pravnim normama.

„Ja neću da se pravim, bolje da me nema, nego da slušam gluposti koje mi vređaju inteligenciju i to oni koji nemaju mnogo više inteligencije“, rekao je Vučić i zaključio da je suštinsko pitanje ko je taj ko ruši međunarodne zakone.

 

Izvor RTV, 29. jun 2022. 

 

Izvor fotografije: Tanjug/ Miloš Milivojević 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u