Džefri Saks: Previše je dokaza da je kovid nastao u laboratoriji

Saks je na konferenciji koju je organizovao “Gejt centar” rekao da zna šta govori jer predsedava komisijom za kovid-19 u prestižnom medicinskom časopisu Lanset

Džefri Saks, koji predsedava kovid-19 komisijom u prestižnom naučnom časopisu Lanset, ponovio je svoje tvrdnje da koronavirus nije nastao u prirodi.

Prema njegovim rečima, koje je ponovio više puta, pre će biti da je koronavirus „izašao iz američke biološke laboratorije”. Saks, koji je i svetski poznat ekonomista, na konferenciji koju je organizovao tink-tenk “Gejt centar” je rekao da zna šta govori jer predsedava komisijom za kovid-19 u prestižnom medicinskom časopisu Lanset.

„Dakle, po mom mišljenju, to je greška biotehnologije, a ne slučajnost prirodnog prelivanja“, ponovio je on.

I, kako kaže, dok i dalje ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo odakle je potekao koronavirus, postoji dovoljno dokaza koji nam govora u kom pravcu da gledamo. Ipak, kako je dodao, ova verzija zvanično se ne ispituje, ni u jednij zemlji, pa ni u SAD.

Saks je još u maju, zajedno s profesorom Kolumbijskog univerziteta Nilom Harisonom objavio članak u kom je sugerisao da koronavirus potiče iz laboratorije, a takođe su ukazali i na to da postoji dovoljno dokaza za tu teoriju koja bi trebalo da se istraži.

Kao jedan od argumenata da je koronavirus potekao iz laboratorije Saks i njegov kolega su naveli činjenicu da sekvenca od osam aminokiselina na kritičnom delu šiljastog proteina virusa je slična sekvenci aminokiseline koja se nalazi u ćelijama koje oblažu ljudske disajne puteve.

 

Izvor B92, 1. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Urs Jaudas/swiss-image.ch

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u