Kisindžer: Ukrajinska kriza se može okončati na tri načina

Ukrajinska kriza mogla bi da se završi na tri načina, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer za list „Spektejtor“

Ukrajinska kriza mogla bi da se završi na tri načina, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer za list „Spektejtor“.

Po njegovom mišljenju, prvi scenario podrazumeva kontrolu Rusije nad većim delom Donbasa, sa glavnim industrijskim i poljoprivrednim regionom i pojasom zemlje duž Crnog mora.

„Ako se ona zaustavi na trenutnim pozicijama, to će biti pobeda (za Rusiju). U tom slučaju, uloga NATO-a neće biti toliko odlučujuća kako se ranije smatralo“, ocenjuje Kisindžer.

Drugi scenario bi bio pokušaj da se Rusija „istisne“ sa Krima koji se ujedinio sa Rusijom mnogo pre početka specijalne vojne operacije. Kisindžer smatra da bi taj scenario mogao da dovede do eskalacije sukoba.

Ukoliko se vojna dejstva nastave, „povećaće se rizik za Zapad da se sam nađe u ratu sa Rusijom“, konstatuje on.

Treći scenario, po mišljenju diplomate, predviđa povratak na situaciju do 24. februara, odnosno do početka specijalne operacije.

„Nerešena pitanja moći će da se reše na pregovorima. Situacija će, verovatno, biti zamrznuta na neko vreme“, zaključio je bivši američki državni sekretar.

 

Izvor Sputnjik, 1. jul 2022. 

 

Naslovna fotografija: Win McNamee/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u